11.5.13

Ιδιωτικοποιήσεις, ναυτιλία, τουρισμός... στο δρόμο του μεταξιού...



Για νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας που ανοίγει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, έκανε λόγο από την κινεζική πρωτεύουσα ο...
υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, με αιχμή τις υποδομές, η ναυτιλία και ο τουρισμός, ενώ επιχειρηματίες θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η κινέζικη οικονομία, όμως, στέλνει σήματα επιβράδυνσης.
Ο Ν. Μηταράκης, που βρέθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι μετά τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο δεύτερος ηγέτης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέπτεται την Κίνα μετά την ανάληψη του τιμονιού της χώρας από τη νέα κινεζική ηγεσία.

« Η Κίνα, ως γνωστόν, είναι μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου. Είναι σημαντικό ότι επιλέχθηκε η πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι από τις πρώτες, που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία της Κίνας» τόνισε ο Μηταράκης και πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύει την ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών, μια ιστορικά καλή σχέση, την οποία τώρα με αυτή την επίσκεψη ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο. Αυτό δίνει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα για τις σχέσεις, που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως η επιδείνωση της οικονομίας παγκοσμίως δεν έχει αφήσει στο απυρόβλητο τον λεγόμενο "κινέζικο δράκο". Η γιγαντιαία οικονομία της, δεύτερη σε μέγεθος στον πλανήτη, επιβραδύνει ανησυχητικά για το επίπεδο "κάλυψης" της ανεργίας, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις είναι τίγκα στα χρέη.

Η βιομηχανική παραγωγή "φρενάρει" ήδη επικίνδυνα. Ο κινέζικος δείκτης PMI υποχώρησε στο 50,6 τον Απρίλιο από 50,9 το Μάρτιο, παραμένοντας πολύ κοντά στις 50 που είναι το όριο ύφεσης και επισήμως. Ο περιορισμός της ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας οδηγείται από την πτώση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές καθώς οι πιέσεις της ύφεσης και της μείωσης της κατανάλωσης πιέζουν όλη την υφήλιο, με αιχμή την Ευρώπη και τις ΗΠΑ βασικούς προορισμούς κινέζικων προϊόντων, καθώς φρενάρει το παγκόσμιο εμποριο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕ.

Ιδιωτικοποιήσεις - Ναυτιλία

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στο Πεκίνο ενόψει της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τόνισε ότι «οι επαφές, που έχουμε κάνει με το υπουργείο Εμπορίου στην Κίνα, είναι πολύ θετικές, υπάρχει ένα καλό κλίμα. Στην αποστολή του Πρωθυπουργού, όπως γνωρίζετε, θα συμμετάσχουν και σημαντικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Κίνα είναι καλή εδώ και χρόνια. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε ακόμα περαιτέρω σε συγκεκριμένες συμφωνίες συνεργασίας στον επενδυτικό και στον εξαγωγικό τομέα.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο Ν. Μηταράκης. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε νέους διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα των υποδομών, δηλαδή λιμάνια και αεροδρόμια. Γι' αυτό θέλουμε να δούμε πώς θα εκδηλωθεί, όταν ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Με αυτή την επίσκεψη, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν και οι σχετικές συζητήσεις. Υπάρχει επίσης μία συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας αρκετά σημαντική στον τομέα της ναυτιλίας. Ήδη, σας θυμίζω ότι, από το 2010, υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έθεσε ένα γενικό πλαίσιο και πλέον προχωράμε στη φάση της υλοποίησης.

Τουρισμός

Το ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, για την ενίσχυση του τουρισμού προς την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο, τόνισε. Είναι μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς η Κίνα και αυτή την αγορά θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Επίσης, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την εισαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα και γι' αυτό στην αποστολή, μαζί με τον Πρωθυπουργό, θα έλθουν στην Κίνα εκπρόσωποι εξαγωγικών κλάδων και εξαγωγικών φορέων.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν δεκάδες επιχειρηματίες από την Ελλάδα. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, προοπτικές, όμως, που απαιτούν σκληρή και συστηματική δουλειά, για να υλοποιηθούν, είπε ο Ν. Μηταράκης. Σας θυμίζω κάτι το οποίο λέω σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα διεκδικεί επενδύσεις, την ίδια εποχή που σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου διεκδικούν επενδύσεις.

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας πάρα πολύ ανταγωνιστικός χώρος. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που ίσως έχουν συζητηθεί στο παρελθόν ή ξεκινάνε τώρα.

με πληροφορίες ΑΠΕ

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: