1.5.13

Ο Πούτιν αναζητά νέους «Σταχάνωφ» - επανέφερε σταλινικό βραβείο...

Θεσπίστηκε μετάλλιο για τους Ηρωες της Εργασίας στη Ρωσία, μία τιμή που ξυπνά μνήμες από το αντίστοιχο για τους Ηρωες της Σοσιαλιστικής Εργασίας που είχε θεσπίσει ο Στάλιν για να..
. προωθήσει την αφοσίωση στην παραγωγή.
Την Τετάρτη το μετάλλιο αποδόθηκε στους πρώτους πέντε αποδέκτες του από τον ίδιο τον Πούτιν, και μάλιστα όχι στη Μόσχα αλλά στην Αγία Πετρούπολη, όπου όπως σημειώνει το Reuters ξεκίνησε η επανάσταση του 1917 που έφερε τους κομμουνιστές στην εξουσία. «Ηρωες» χαρακτηρίστηκαν ένας ανθρακωρύχος, ένας χειριστής τόρνου, , ένας γεωπόνος, ένας νευροχειρούργος και ο διάσημος μαέστρος Βαλέρι Γκεριέφ.

Το σταλινικό του αντίστοιχο, που χάθηκε μαζί με την διάλυση της ΕΣΣΔ, είχε αποδοθεί μεταξύ άλλων σε σειρά κορυφαίων προσώπων της σοβιετικής περιόδου, όπως ο εργάτης ορυχείων Αλεξέι Σταχάνωφ (πρότυπο εργαζόμενου και ιδρυτής του κινήματος των «σταχανοβιτών»), ο Μιχαήλ Καλάσνικωφ που (με βάση το γερμανικό StG-44) δημιούργησε το επιθετικό τυφέκιο που κυριαρχεί επί μισό και πλέον αιώνα στα πεδία των μαχών απανταχού γης, ή ο διάσημος συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

«Ο τίτλος του Ηρωα της Εργασίας είναι ... ένα βήμα προς την ανάκτηση της σχέσης μας με τις παραδόσεις, της σύσφιξης των σχέσεων με τις προηγούμενες περιόδους και γενεές», είπε ο Πούτιν στην τελετή εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Το νέο μετάλλιο είναι επίσης παρεμφερές οπτικά με την σοβιετική εκδοχή του. Ενα πεντάκτινο αστέρι που κρέμεται από τρίχρωμη κορδέλα στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, έχει ανάγλυφο τον δικέφαλο αετό...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: