17.5.13

«Η εκπαίδευση όπλο ενάντια στη ρατσιστική βία»...



Τι ειπώθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα...
Τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πόλης.

Είναι γνωστό πως με...
το άνοιγμα των συνόρων της η Ελλάδα δέχθηκε ένα μεγάλο κύμα μεταναστών και από τα Βαλκάνια και από τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τους ίδιους να γίνονται έρμαια των συμφερόντων και των συγκυριών.

Με αυτή την αφορμή, στα πλαίσια της Συνεδρίας της Ολομέλειας του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου, σεμινάριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την έναρξη του οποίου έκανε ο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.

«Το πρόβλημα των ρατσιστικών επιθέσεων το δημιούργησαν οι συνθήκες» υποστηρίζει ο κ. Ευάγγελος Τσουρούλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης και συνεχίζει αναφέροντας πως «η συνεχόμενη είσοδος των μεταναστών χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία υποδομή, ώστε να γίνει σωστή υποδοχή τους από το ελληνικό κράτος εντείνει τέτοια φαινόμενα».

Συνεπώς η όλη πολιτική οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελλάδα φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και ξενοφοβίας στους πολίτες ειδικά σε περιοχές υποβαθμισμένες, όπου δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση.

«Αυτή η ανάμειξη αισθημάτων φόβου από την μία πλευρά και οικονομικής ανέχειας από την άλλη δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα. Είδαμε γειτονιές να αλλάζουνε, είδαμε Έλληνες να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς να σημαίνει βεβαίως πως όλοι οι μετανάστες είναι κακοποιοί» υποστηρίζει ο κ. Τσουρούλης.

Απάντηση στα περιστατικά ρατσιστικής βίας έρχεται να δώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον αντιρατσιστικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι παραβάτες θα τιμωρούνται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Σε ποιο βαθμό όμως τα χρηματικά πρόστιμα και η ποινή φυλάκισης μπορεί να περιορίσει τέτοιου είδους περιστατικά; «Οι χρηματικές ποινές του σχεδίου δεν θα αποτρέψουν τα στοιχεία εκείνα που εμπνέονται από ρατσιστικές ιδέες, να συνεχίσουν δυστυχώς την ίδια τακτική» δηλώνει ο κ. Τσουρούλης. «Είναι θέμα εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πνεύμα κατανόησης και ένα πνεύμα συνεργασίας ώστε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν κινδυνεύει από τους μετανάστες».

«Οταν από την χώρα λείπει η κοινωνική και μεταναστευτική πολιτική δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα αυτά με την θεσμοθέτηση νέων νόμων» υπογραμμίζει ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος καθηγητής Ποινικού Δικαίου εξηγώντας πως «όταν η ίδια η πολιτεία παραμελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να γίνεται άνδρο τοξικομανών, κακοποιών και μεταναστών δεν μπορεί να αναρωτιέται γιατί αυξάνεται η εγκληματικότητα και τα περιστατικά ρατσιστικής βίας».

Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν ενταθεί έπειτα και από την είσοδο της παράταξης της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία επικροτεί τέτοιου είδους πράξεις. «Θα μπορούσε να πει κανείς πως το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής το τροφοδοτεί το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν ρατσιστικές τάσεις στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης αστυνόμευσης», υποστηρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Βέβαια δεν αρκεί να επικεντρωθούμε στο θέμα της Χρυσής Αυγής γιατί μπορεί και να τους ηρωποιήσουμε, γεγονός που ενδέχεται να φέρει αποτελέσματα που δεν επιθυμεί η κοινωνία» συμπληρώνει.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Σεμιναρίου ο υπουργός Δικαοσύνης κ. Ρουπακιώτης σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «μία από τις συνέπειες της δεινής οικονομικής κρίσης καταγράφουμε την ανάπτυξη πολιτικών δυνάμεων που δεινά αμφισβητούν την συνταγματική μας τάξη. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι τους, όχι με νευρωτικές συγκρούσεις που ενδεχομένως να εγκυμονούν τέτοιου είδους δυνάμεις, αλλά με συνεργασία να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που τρέφουν τέτοιου είδους φαινόμενα».
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: