26.5.13

Λαοθάλασσα στο Παρίσι κατά των γάμων των ομοφυλοφίλων...


Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισίου την Κυριακή το απόγευμα διαμαρτυρόμενοι κατά του νόμου του Φρανσουά Ολάντ για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στον γάμο και στην υιοθεσία παιδιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των...


ειδησεογραφικών πρακτορείων περίπου 200.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε τέσσερις διαφορετικές αλλά παράλληλες πορείες διαμαρτυρίας κατά του νόμου. Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί τέθηκαν σε επιφυλακή καθώς το κλίμα παρέμενε τεταμένο. Το Σάββατο το βράδυ η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 50 άτομα οι οποίοι είχαν αλυσοδεθεί στο Σανς Ελιζέ.

Ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπέγραψε τον σχετικό νόμο, μετά και την απόρριψη – μία ημέρα πριν – της προσφυγής της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Γαλλία είναι πλέον η ένατη χώρα της Ευρώπης και η 14η παγκοσμίως που αναγνωρίζει το νομικό καθεστώς του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Η υιοθέτηση του νόμου αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία εκπληρώθηκε μετά από πολύμηνη κοινοβουλευτική μάχη και διαδηλώσεις.

Οι πολέμιοι του νόμου ευελπιστουν να πείσουν την κυβέρνηση να τον ακυρώσει. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ έκανε έκκληση προς τις οικογένειες με παιδιά να μείνουν μακριά από τους δρόμους απ΄όπου θα περάσει η πορεία.

Ο πρώτος γάμος στη Γαλλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, συγκεκριμένα δύο ανδρών, θα τελεστεί την Τετάρτη στην νότια πόλη Μονπελιέ.

Πορείες και στην Πολωνία

Στο πλευρό των Γάλλων που διαμαρτύρονται για τους γάμους των γκέι παρατάχθηκαν την Κυριακή και δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί.

Πορείες διαμαρτυρίας έγιναν στην Κρακοβία, το Πόζναν και το Λούμπλιν. Είναι η όγδοη φορά που στην ρωμαιοκαθολική Πολωνία διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των γάμων ομοφυλοφίλων.

«Είμαστε σήμερα αλληλέγγυοι με τους Γάλλους ως προς το πένθος τους για τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, ο Γιάτσεκ Σάπα...

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: