12.5.13

Σκληρά μέτρα στον προϋπολογισμό της Αυστραλίας...



Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία οδηγείται σε εθνικές εκλογές σε τέσσερις μήνες, εντούτοις ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν μόνο προεκλογικός δεν...
αναμένεται να είναι.

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ και ο Γουέιν Σουάν απέφυγαν να μπουν στον πειρασμό να «εξαγοράσουν» τους ψηφοφόρους.

Προσθέτουν όμως πως τα μέτρα του προϋπολογισμού, σημαντικές περικοπές και εξίσου σημαντικό έλλειμμα, θα κληθεί να τα διαχειριστεί και να τα εφαρμόσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πως θα κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Η κυβέρνηση και να ήθελε δεν θα μπορούσε να αποφύγει τα σκληρά μέτρα στον φετινό προϋπολογισμό.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η αυστραλιανή οικονομία εξασθενεί και ήδη το έλλειμμα έχει φτάσει στα 17 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο το κτύπημα στην οικονομία, λόγω της εξασθένισής της, θα ανέλθει στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια!

Και αυτό αποδίδεται στην υψηλή ισοτιμία του αυστραλιανού δολαρίου (που τις τελευταίες μέρες μειώθηκε ελαφρά), στην πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές και στα περιορισμένα κέρδη των εταιριών.

H ισοτιμία του δολαρίου Αυστραλίας όταν έκλεισαν οι χρηματαγορές την Παρασκευή ήταν περίπου ίδια με αυτήν του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ σε κάποια φάση είχε περιοριστεί στα... 99,61 σεντς του αμερικανικού νομίσματος έναντι 103,15 που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.

Στην υποχώρηση του αυστραλιανού νομίσματος συνέβαλε και η μείωση των επιτοκίων στο 2,75 την περασμένη Τρίτη, μια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να συμβάλει στην πτώση της αξίας του.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει θέσεις εργασίας, δεν θα είναι τόσο σκληρή στις περικοπές, όσο το επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Εκτιμάται πάντως ότι από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, κάθε οικογένεια θα δει το εισόδημά της να συρρικνώνεται κατά 20 δολάρια την εβδομάδα, αλλά σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: