6.5.13

Τρεις ερωτήσεις για τον Μάνεση...



Ο Νίκος Μάνεσης απαντά στις ερωτήσεις της στήλης Μέσα & Media της "Ε" :

Η Ελλάδα μάς πληγώνει;

- Οι άνθρωποι πληγώνουν. Οχι οι...

πατρίδες... Αν και οι άνθρωποι είναι αυτοί που συνθέτουν την έννοια «κράτος». Εν πάση περιπτώσει, λαβωμένοι είμαστε όλοι. Το ζητούμενο είναι αν ξέρουμε πώς θα επουλώσουμε τις πληγές. Εχω την αίσθηση ότι το φάρμακο παραμένει άγνωστο, αλλά... η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Το ρεπορτάζ ζει;

- Το ρεπορτάζ είναι η πηγή της δημοσιογραφίας. Ζει, λοιπόν, και βασιλεύει, παρά τα πλήγματα που δέχτηκε σε χρονικά διαστήματα «ψευδοευμάρειας». Τότε που είδηση ήταν το... μονοκίνι της Μυκόνου. Το ρεπορτάζ, είναι αλήθεια και όσο και αν προσπαθήσεις να κρύψεις το αληθινό, με κάποιον μαγικό τρόπο βγαίνει στην επιφάνεια.

Επιστροφή στις ρίζες;

- Για μένα, ναι. Το ελεύθερο ρεπορτάζ προϋπήρχε της... γραβάτας, των εκπομπών και του δελτίου και για να κυριολεκτώ δεν είναι ακριβώς επιστροφή στις ρίζες αλλά επιστροφή στο... μέλλον. Διότι, κατά έναν αξιοπερίεργο τρόπο, αυτό που καταγράφεις σήμερα καθρεφτίζει το αύριο. Ετσι, λοιπόν, το δισάκι μου στον ώμο, ελληνική επαρχία, καταγραφή γεγονότων και θετική ματιά, γιατί συμβαίνουν καλά πράγματα, πέραν όλων αυτών που επιτείνουν την εθνική κατάθλιψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: