16.5.13

Μοίρα του ρωσικού Ναυτικού στην Κύπρο...

 Έντονη κινητικότητα στην περιοχή...
Έντονη κινητικότητα στην περιοχή
Έντονη κινητικότητα στην περιοχή
Λευκωσία: Μοίρα πολεμικών πλοίων του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού πέρασε σήμερα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στη Μεσόγειο δια μέσου της Διώρυγας του Σουέζ.
Η μοίρα πλέει στα νερά της Ανατολική Μεσογείου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και αποτελείται από...
πέντε σκάφη επιφανείας: Το αντιτορπιλικό «Admiral Panteleyev» (κλάσης «Udaloy Ι») , τα αποβατικά πλοία «Peresvet» και «Admiral Nevelskoi» (κλάσης «Ropucha II»), το δεξαμενόπλοιο «Pechenga» (κλάσης «Dubna») και το ρυμουλκό διάσωσης «Fotiy Krylov» (κλάσης Project P-5757).

Τρία εξ αυτών, τα «Admiral Panteleyev», «Pechenga» και «Fotiy Krylov», βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Κύπρο (στις 6 το απόγευμα ήταν 25 ναυτικά μίλια νοτίως της Λεμεσού) και τις επόμενες ώρες αναμένονται να ελλιμενιστούν στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Φώτη Φωτίου, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο.

Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι τα δύο αποβατικά «Peresvet» και «Admiral Nevelskoi» κατευθύνονται προς τη Συρία και συγκεκριμένα προ το λιμάνι της Ταρσούς.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία των ρωσικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να θεωρηθεί άσχετη και με τη μεσαίας κλίμακας ναυτική άσκηση που διεξάγει αυτές τις ημέρες το ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και στην οποία συμμετέχουν πλοία του αμερικανικού και γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΝΑΤΟ έχει δεσμεύσει για τους σκοπούς της άσκησης θαλάσσια περιοχή ανοχτά της Κύπρου για την περίοδο από 13-22 Μαΐου και στην οποία περιλαμβάνονται και τα «οικόπεδα» 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα καταγράφηκαν κινήσεις νατοϊκών πλοίων να παρακολουθούν τον πλου των ρωσικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θυμίζοντας εποχές ψυχρού πολέμου.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε το πρωί στη Μόσχα ότι μοίρα «έχει περάσει με επιτυχία το κανάλι του Σουέζ και τέθηκε στη Μεσόγειο. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που πολεμικά πλοία του Στόλου του Ειρηνικού εισέρχονται σ’ αυτή την περιοχή», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η συγκεκριμένη μοίρα των πέντε πολεμικών αναχώρησε από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις 19 Μαρτίου να ενταχθούν Ειδική Ναυτική Ομάδα Μεσογείου που έχει επανασυστήσει πρόσφατα το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Ομάδα Μεσογείου περιλαμβάνει σήμερα το αντιτορπιλικό «Severomorsk», την φρεγάτα «Yaroslav Mudry», το ρυμουλκά διάσωσης Αλτάι και SB-921 και το πετρελαιοφόρο Λένα από τους Στόλους της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής Στόλοι, καθώς και το αποβατικό «Ropucha-Class II» από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Το Ria Novosti αποκαλύπτει ότι η Ομάδα Μεσογείου μπορεί να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει πυρηνικά υποβρύχια, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Ρωσία έχει αρχίσει τη σύσταση της ναυτικής δύναμης εργασίας στην περιοχή της Μεσογείου, αποστέλλοντας αρκετά πολεμικά πλοία του Στόλου του Ειρηνικού στην περιοχή.

Επί Σοβιετικής Ένωσης υπήρχε στη Μεσόγειο Θάλασσα μόνιμη ναυτική παρουσία (5η Μοίρα) από το 1967 έως το 1992. Ωστόσο, τα γεγονότα στη Συρία οδήγησαν τη Ρωσική Ομοσπονδία στη δημιουργία της Ομάδας Μεσογείου.

Γράφει: Σπύρος Νικολούζος 
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: