26.5.13

«Η κυβέρνησή σας έχει ήδη φτιάξει γκουλάγκ για μετανάστες…»...



Ο Σλαβόι Ζίζεκ ξαναχτυπά...
Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη φτιάξει γκουλάγκ για μετανάστες εκφράζει ο Σλοβένος φιλόσοφος, Σλαβόι Ζίζεκ, ο οποίος με το σχόλιο του σε συνέδριο του Ζάγκρεμπ για τα...
στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην πρώην ΕΣΔΔ πυροδότησε τη νέα διαμάχη Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα γκούλαγκ ο Ζίζεκ είχε δηλώσει ότι «όσοι δεν υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρέπει να πάρουν εισιτήριο πρώτης θέσης χωρίς επιστροφή για τα γκουλάγκ». Και μπορεί το σχόλιο του να προκάλεσε την επίθεση από τη Ν.Δ. στο πρόσωπό του, ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποστηρίζει πως «όποιος τον γνωρίζει ξέρει ότι διαθέτει ένα ακραίο, συχνά νοσηρό, σαρκαστικό χιούμορ».

«Σε πολλά από τα βιβλία μου ασκώ δριμεία κριτική στο σταλινισμό, ιδιαίτερα στα γκουλάγκ και στην πολιτική τρομοκρατία που είχε εγκαθιδρύσει ο Στάλιν και αναλύω τις θέσεις μου όσο πιο διεξοδικά γίνεται» δηλώνει ο Ζίζεκ και συμπληρώνει ότι «υπάρχει μια διάχυτη ατμόσφαιρα πολιτικής ορθότητας. Έτσι αν πεις ένα αστείο μπορεί να σε κατηγορήσουν για σεξισμό, ρατσισμό ή οτιδήποτε άλλο. Κυρίως η νεοπουριτανική Αριστερά που ταυτίζεται τώρα πια με την παλιά συντηρητική Δεξιά».

Προσθέτει επίσης «Τι θα μπορούσαν να πιστέψουν όσοι με άκουσαν; Ότι πραγματικά συμβούλευα το ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει γκουλάγκ; Πώς να το κάνει αφού το 60% της ελληνικής αστυνομίας ψηφίζει Χρυσή Αυγή; Και από ό,τι άκουσα αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη φτιάξει μικρά γκουλάγκ για τους μετανάστες».

Στην ερώτηση γιατί υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζιζέκ απαντά: «Γιατί είναι η φωνή της λογικής. Και γιατί έχω βαρεθεί την Αριστερά που δηλώνει ότι παραμένει πιστή στις αρχές της και ονειρεύεται ριζοσπαστικές λύσεις και πάντα παραμένει στο περιθώριο, αφού ουσιαστικά δε θέλει να νικήσει. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πάρει την εξουσία σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας και χωρίς να υπόσχεται μια γρήγορη λύση».

Προσθέτει μάλιστα ότι πιστεύει στον Αλέξη Τσίπρα επειδή, όπως λέει, πιστεύει περισσότερο στην Ευρώπη από τη Ν.Δ. ή τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: