22.5.13

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη...

Συνεχίζονται οι μάχες χαρακωμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκο να παρεμβαίνει εκ νέου για το θέμα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το...
φως της δημοσιότητας και αφορούσαν την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), η οποία φέρεται να το έκρινε ως «νομοπαρασκευαστικά άρτιο» δίχως συνταγματικά κωλύματα, ο κ. Μπαλτάκος διευκρίνισε ότι στην συνεδρίαση της ΚΕΝΕ «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις (σ.σ. από τους αρμοδίους παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης) καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».

Επίσης, δήλωσε με νόημα ότι η ΚΕΝΕ «όπως πάντα γίνεται, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου».

Οι πληροφορίες που προσπαθεί να ανασκευάσει ο κ. Μπαλτάκος ανέφεραν πως οι νομικοί που απαρτίζουν την επιτροπή αποφάνθηκαν στην συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαίου, ότι το νομοσχέδιο που έφερε στην επιτροπή ο υπουργός Δικαοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης δεν έχει συνταγματικά κωλύματα, ωστόσο φέρονται να επισήμαναν πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευκρινιστούν ορισμένοι σημαντικοί όροι που έχουν σχέση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου (όπως οι όροι «μίσος», «γενοκτονία», «εθνότητα» κ.ά.).

Η ανακοίνωση της Γραμματείας της Κυβέρνησης

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης έχει ως εξής: «Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα Τύπου ως προς την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Η ΚΕΝΕ συνεδρίασε χθες σε αρχική συνεδρίαση και εξέτασε το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

2. Έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του.

3. Η ΚΕΝΕ, όπως πάντα γίνεται, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου».

Αντίδραση του ΠαΣοΚ

«Το Σχέδιο Νόμου κατά της βίας και του ρατσισμού, αποτελεί ζήτημα αρχής για τη Δημοκρατία μας. Αν πραγματικά εννοούμε ότι θέλουμε να παταχθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην πολιτική και στη καθημερινή ζωή, θα πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου να προχωρήσουμε στην ψήφισή του» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά.

«Όλη αυτή η δήθεν διαμάχη μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν το ΠαΣοΚ είχε φέρει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο ένας το καταψήφισε και ο άλλος δεν το στήριξε, δείχνουν ότι πολύ απλά ο καυγάς γίνεται για το… πάπλωμα» επισημαίνει η κυρία Γεννηματά.

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Θεωρούμε απαραίτητη και επιβεβλημένη τη θέσπιση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάζει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ωστόσο, η απάντηση στη ρατσιστική βία, πέραν του νομοθετικού πλαισίου, πρέπει να συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών.

Η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή.

Το ΠαΣοΚ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διαχέει τις ευθύνες, καθώς αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα εντός της κυβέρνησης».

Δήλωση του Ευ. Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

Η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την Κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς».

Η Ελλάδα έχει αντιρατσιστικό νόμο από το 1979, σημειώνουν στελέχη της ΝΔ

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημιουργία αντιρατσιστικού νόμου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα, καθώς έχει σχετικό νομικό πλαίσιο ήδη από το 1979, εκτιμούν στην Νέα Δημοκρατία. Προσθέτουν ότι η Οδηγία είναι δεσμευτική για χώρες που δεν είχαν ανάλογους νόμους.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν στελέχη της ΝΔ, τα οποία συνεδρίασαν την Δευτέρα 20 Μαΐου στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάση Μπούρα. Στην σύσκεψη αυτή μελετήθηκε και εξετάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Όπως τόνισαν από την ΝΔ, στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση του νόμου 927/79 για να δουν τι κενά υπάρχουν σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη.

Παράλληλα μελετήθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία σε σχέση με το πόσο είναι δεσμευτική για την Ελλάδα η δημιουργία ενός νέου νόμου.

Η εκτίμηση και το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη από το 1979.

Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχουν σωρεία διατάξεων, που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις.

Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αποκαλύπτεται ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία» τόνισαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.

Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα συμμετείχαν: ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λάζαρος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΗΜΑΡ: Βολές κατά Μπαλτάκου

«Να αφήσει η ΝΔ τα διαδικαστικά τερτίπια και να συμφωνήσει στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή» σχολίασαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όταν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκου, περί αναγκαιότητας διευκρινίσεων για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχέδιου.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η προώθηση και ψήφιση στη Βουλή έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και προσθέτουν: «Να έρθει στη Βουλή και όποιος θέλει, ας το ψηφίσει».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο είπε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης. Ενώ οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η επιτροπή βρήκε το νομοσχέδιο «άρτιο», σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο κ. Μπαλτάκος αναφέρει ότι «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».

Η δήλωση αυτή δυναμίτισε εκ νέου το κλίμα εντός της κυβέρνησης με τα βέλη της ΔΗΜΑΡ να στρέφονται κατά το κ. Μπαλτάκου.

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεύτερες σκέψεις για την κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς, όπως λένε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «αντί να στριμώξει τη Χρυσή Αυγή, να τη μετατρέψει σε τιμητή».

Οι ίδιες ηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.

Σε αυτό το μήκος κύμματος κινείται και η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚα Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. [...] Η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: