26.5.13

Ποντάροντας στην ανασφάλεια...



Πώς απαντά η δημοκρατία απέναντι στο φαινόμενο του ρατσισμού και του νεοναζισμού; Αρκούν τα θεσμικά εργαλεία για να αντιμετωπιστούν οι υπονομευτές της; Αποτελεί λύση η απαγόρευση ακραίων φιλοναζιστικών σχηματισμών όταν...
παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατικής τάξης;
Με ποιους τρόπους θα ανακοπεί η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πολιτική σκηνή; Πώς μπορεί να προστατευτεί το κύρος του Κοινοβουλίου από τη δημόσια εκφορά του ξενοφοβικού λόγου από βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή;

Πέντε επιφανείς συνταγματολόγοι απαντούν στα ερωτήματα της «Ε», καθώς η δημόσια πολιτική αντιπαράθεση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προσλαμβάνει διαστάσεις κυβερνητικής κρίσης, την ίδια ώρα που ο ρατσισμός περικυκλώνει την κοινωνία.

Η Χρυσή Αυγή δεν προέκυψε σε λευκό καμβά. Οι δημοτικές εκλογές του 2010 στην Αθήνα αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την είσοδό της στον πολιτικό στίβο. Ποντάροντας στην ανασφάλεια των πολιτών στις περιοχές γύρω από τον Αγ. Παντελεήμονα, κέρδισε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο με σύνθημα: «Κάντε το φόβο τους πραγματικότητα».

Η δημοσκοπική έκρηξη της οργάνωσης, που επιδιώκει να έχει λαϊκό έρεισμα εκμεταλλευόμενη το αίσθημα απόγνωσης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού -λαϊκά συσσίτια, αιμοδοσία μόνο για Ελληνες, εισβολή σε σχολεία, προσηλυτισμός παιδιών-, συμπίπτει με την περίοδο του Μνημονίου και την απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος.

Οι προκλήσεις των μελών της ναζιστικής οργάνωσης και η συστηματική χρήση βίας, κυρίως κατά μεταναστών και μειονοτήτων, αποτέλεσαν μέρος της νέας καθημερινότητας, εντός και εκτός Βουλής. Εφοδος εναντίον μικροπωλητών σε πανηγύρι στη Ραφήνα, χειροδικία σε τηλεοπτικό στούντιο εις βάρος της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, παρεμπόδιση της πρεμιέρας θεατρικού έργου στο θέατρο Χυτήριο. Αλλά και πιστολέρο που επιμένουν να οπλοφορούν εντός του Κοινοβουλίου και κατ' επανάληψη περιφρόνηση των κανονισμών της Βουλής. Οι θεσμικές προσβολές ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της πολιτείας. Για πρώτη φορά ο προεδρεύων της συνεδρίασης έφθασε στο σημείο να διατάξει την αποβολή βουλευτή της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα και στο κτήριο ξεκίνησαν έλεγχοι για όσους οπλοφορούν. Και αυτό ύστερα από μακρά περίοδο κατά την οποία υπήρξαν καταγγελίες για τακτική ανοχής.

Οσοι σήμερα προβάλλουν ως υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης έχουν το δικό τους σκοτεινό παρελθόν, που επιμελώς προσπαθούν να κρύψουν. Τόσο σε ό,τι αφορά τη ναζιστική τους ιδεολογία όσο και τις απόψεις τους για τη δημοκρατία. Ορισμένοι, δε, έχουν φθάσει στο σημείο να υπερηφανεύονται για τους ύμνους στον Χίτλερ και να μην το κρύβουν.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: