6.5.13

Νέα Υόρκη:Σε ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία η συνάντηση Κασουλίδη – Κέρι...

greeknewsonline.com


Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Εν μέσω μιας περιόδου σημαντικών ανακατατάξεων για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, που συνοδεύονται και με προκλήσεις για το καλύτερο ή και το χειρότερο, φτάνει αυτή την ...
εβδομάδα στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για συναντήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και την Ουάσιγκτον.

kasoulidisΗ Νέα Υόρκη προστέθηκε μόλις την τελευταία στιγμή, καθώς κρίθηκε ότι από τη στιγμή που έρχεται στην Αμερική ο υπουργός Εξωτερικών, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να διαβιβάσει απευθείας στο ΓΓ του ΟΗΕ τις θέσεις της πλευράς μας για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, χωρίς την παρεμβολή τρίτων (διαβάστε Ντάουνερ). Ηδη, από το Μάρτιο που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε δύο φορές με την τουρκική ηγεσία και ισάριθμες (3 με τον Νταβούτογλου) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε σχέση με τις συνομιλίες Κασουλίδη – Κέρι στην Ουάσιγκτον, για την επισήμανση της σημασίας της συνάντησης αρκεί να παραθέσουμε τα εξής στοιχεία, κάποια από το οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Κύπρου και κάποια έμμεσα.

1.- Στις 16 Μαΐου έρχεται στην Ουάσιγκτον και συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η ατζέντα των συνομιλιών τους ευρύτατη, ξεκινώντας από τη Συρία όπου οι ΗΠΑ στηρίζονται απόλυτα στην Αγκυρα, το Ιράκ, το Ιράν (όπου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η προαναγγελθείσα μέσω διαρροών στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας πρωτοβουλία), οι σχέσεις με το Ισραήλ, το Μεσανατολικό, τα ενεργειακά και το κυπριακό. Η Τουρκία έχει στείλει επιστολές και πιέζει για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και παρότι η σπουδή της δεν έτυχε θερμής υποδοχής από Ε.Ε. και ΗΠΑ, η ιδέα της χρησιμοποίησης της οικονομικής δυσπραγίας της Κύπρου ως μοχλού πίεσης, είναι δελεαστικός. Την ίδια στιγμή, με την ενθάρρυνση και αξιωματούχων του ΟΗΕ, κυκλοφορεί ανοιχτά η ιδέα της προώθησης ενεργειακών ΜΟΕ (αν και δεν προτείνονται ακόμη ανοιχτά στην πλευρά μας), στα οποία αντιδρά έντονα η Λευκωσία.

Ο κ. Ερντογάν έρχεται επίσης στην Ουάσιγκτον ενισχυμένος από την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ (έστω και σε διπλωματικό επίπεδο, παρόλο που η δυσπιστία παραμένει), αλλά και τη συμφωνία με το ΡΚΚ για κατάπαυση των εχθροπραξιών με τους Κούρδους. Στοιχεία που αποκαθιστούν σημαντικά την «στραπατσαρισμένη» εικόνα του στην Ουάσιγκτον.

2.- Την Τρίτη μετά τη συνάντηση συναντήθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με επτά Άραβες ομολόγους του, οι οποίοι τον είδαν στο πλαίσιο της επιτροπής της πάλαι ποτέ Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας, η οποία είχε υποβάλλει συνολική πρόταση προς το Ισραήλ το 2002, αλλά λόγω κακής χρονικής συγκυρίας, υπονόμευσης από τη Χαμάς αρχικά και στη συνέχεια από το Ισραήλ (έθεσε την πρότασή του τελεσιγραφικά, ή τη δέχεστε ή τίποτε) απέτυχε. Αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια αναβίωσης της πρωτοβουλίας, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή κρίνονται ευνοϊκότερες, ενώ παράλληλα με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, χρειάζεται κάποιο κίνητρο προς τον Αραβικό κόσμο.

3.- Στις 8-9 Μαΐου ο Τζον Κέρι θα βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Στην ατζέντα πρώτο θέμα είναι η Συρία κι ακολουθεί ένα μεγάλο εύρος διεθνών, περιφερειακών και διμερών θεμάτων. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία που να θέλει το κυπριακό να είναι στην ατζέντα, ουδείς ωστόσο μπορεί να το αποκλείσει, ιδίως όταν

α) αμέσως μετά την επιστροφή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα δεί τον Ιωάννη Κασουλίδη,

β) η Μόσχα ήταν αυτή που σταματούσε τους δυτικούς σχεδιασμούς στην Κύπρο, και

γ) η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη από το πλήγμα που δέχθηκαν ρωσικά οικονομικά συμφέροντα στην Κύπρο κι έχει δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκειά της, ακόμη και με δηλώσεις που αφορούν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Βέβαια, την ίδια στιγμή έχει διαβεβαιώσεις για την «πολιτική αρχών» που η Μόσχα τηρεί στα θέματα διεθνούς δικαίου. Η όλη κατάσταση ευνοεί μία «διερευνητική» – κατ’ αρχάς – προσέγγιση της Μόσχας, από μέρους της αμερικανικής διπλωματίας.

4.- Πριν λίγες μέρες ακόμη μία εθνική σύγκρουση πήρε το δρόμο προς διευθέτηση, το Κοσσυφοπέδιο. Την συμφωνία – που δεν σημαίνει αναγνώριση ανεξαρτησίας – επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία η Σερβική βουλή. Το θέμα τυπικά δεν έχει καμία σχέση με το κυπριακό, ωστόσο ανοίγει «ορέξεις» για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Στις συνομιλίες του στην Ουάσιγκτον ο κ. Κασουλίδης αναμένεται ότι θα τονίσει την δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη για λύση και θα ζητήσει πίστωση χρόνου, για να ασχοληθεί πρώτα με τα επείγοντα θέματα της οικονομικής κρίσης.

Συμπαραστάτες έχει η Λευκωσία και τους φίλους της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κογκρέσο, οι οποίοι έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα να καταθέσουν ψήφισμα στη Βουλή, με το οποίο «εκφράζεται η δέσμευση των ΗΠΑ στην επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εγκαθίδρυση μιας ενιαίας κυπριακής κυβέρνησης, η οποία θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων». Επίσης «καταδικάζεται οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα οικονομική κρίση ως μοχλός επιβολής μιας διευθέτησης επί του λαού της Κύπρου, ή για άλλο σκοπό».

Η αμερικανική κυβέρνηση διάκειται ευνοϊκά στην παροχή αυτής της χρονικής ανάσας προς τη Λευκωσία, δεν αποκλείεται ωστόσο να στείλει μηνύματα για τις προσδοκίες της από το νέο κύκλο των συνομιλιών, όταν αρχίσει.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ σίγουρα καλωσορίζουν την προσφορά της Λευκωσίας να βοηθήσει σε ανθρωπιστικά ζητήματα, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία και πιθανόν και σε άλλα ζητήματα, όπως έγινε και στο παρελθόν. Ενώ θετικό ρόλο διαδραματίζει κι η ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ και των σχέσεων Ελληνοαμερικανικού – Εβραϊκού λόμπι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: