22.5.13

Στα σουπερμάρκετ ειδικά συμπληρώματα, βιταμίνες...


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Βιταμίνες και ειδικά συμπληρώματα διατροφής θα μπορούν να βρίσκουν από αρχές Σεπτεμβρίου οι καταναλωτές ακόμη και στα σουπερμάρκετ, καθώς η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών έχει κλείσει. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό είχε...
ξεκινήσει ένα «πάρε-δώσε» με τον κλάδο προκειμένου να τον διατηρήσει σε... ηρεμία αλλά και να έχει ευχαριστημένη ταυτόχρονα την τρόικα. Και η συμφωνία φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί.

Από τη μία οι δανειστές ζητούν καιρό τώρα να αρχίσει η διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ακόμη και από σουπερμάρκετ, αλλά και να μειωθεί στο 15% το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 23% που είναι σήμερα. Κάτι, βέβαια, που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς.

Η πρόταση που τελικά έπεσε κάτω από το τραπέζι και επικράτησε ήταν να διατεθούν μόνο κάποιες κατηγορίες βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής και σε άλλα σημεία πώλησης, πλην των φαρμακείων, ώστε η τρόικα να σταματήσει να ζητά τη μείωση του ποσοστού κέρδους. Επειτα από αρκετές συναντήσεις και μυστικές συνομιλίες, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν.

Μάλιστα πολύ σύντομα θα συσταθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ειδική γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει ποια ακριβώς σκευάσματα θα βγούνε και εκτός φαρμακείου και θα ανήκουν στην κατηγορία των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής (OTC). Η επιτροπή αυτή θα ορίσει και όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα απαιτούνται σε ένα κατάστημα για να διαθέτει τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οσο για την τιμή, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση ήδη ενημέρωσε την τρόικα πως «συμφωνεί να ορίσει και συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους για τα προϊόντα αυτά αλλά και να θέσει ανώτατο όριο».

Πάντως, μ' αυτά και μ' αυτά φαίνεται πως αποφεύγεται για την ώρα ο σκόπελος της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ήδη πολλά φαρμακεία λειτουργούν με ποσοστό κέρδους κοντά στο 15%, αφού πλέον δεν έχουν όλα το ίδιο ποσοστό λόγω rebate (ειδική έκπτωση με βάση το τζίρο) που διαφέρει από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πρόσφατα οι φαρμακοποιοί διά των επίσημων συλλόγων τους διαμήνυαν στην κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν δεν πληρωθούν τα χρέη των προηγούμενων μηνών.

Πολλοί εκτιμούν ότι η στάση αυτή του κλάδου υπέκρυπτε ουσιαστικά την αντίστασή τους απέναντι στη μείωση του ποσοστού κέρδους.

Στο μεταξύ, όμως, συνεδριάζουν τα όργανα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθορισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: