4.5.13

Φαστ τρακ οι προσφυγές, πιο γρήγορα οι απολύσεις...


Τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια εξετάζει, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των προσφυγών των συμβασιούχων του Δημοσίου, να ...
δικάζονται τελεσίδικα οι υποθέσεις μέσα σε έξι μήνες και να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος ασφαλιστικών μέτρων.

Με δεδομένες τις ισχυρές αντιρρήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, η νέα ρύθμιση δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα αφορά την κατάργηση ισχυουσών προσωρινών διαταγών. Ο σκοπός, αντίθετα, θα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών. Το πρόβλημα όμως είναι ο φόρτος των δικαστικών υποθέσεων και ειδικά των εργατικών, που λόγω της κρίσης και της ασυδοσίας των εργοδοτών έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Γι' αυτό και έπεσε στο τραπέζι η σκέψη, εκτός από την απόλυτη προτεραιότητα στις εν λόγω υποθέσεις μέσω συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων μεταξύ αίτησης προσωρινής διαταγής και κύριας προσφυγής, να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στα δικαστήρια, τα οποία όμως προφανώς δεν μπορεί να αφορούν μόνο τους συμβασιούχους του Δημοσίου, αλλά εν γένει τις εργατικές διαφορές. Αλλωστε και η επίμαχη διάταξη που αποσύρθηκε αφορούσε και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αφού δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα την τελευταία διετία δημιουργήθηκαν σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια ειδικά τμήματα με αμιγώς φορολογικό αντικείμενο, για την περαιτέρω αύξηση της παραγόμενης νομολογίας, ενώ τέθηκαν και ποσοτικοί στόχοι.

Απώτερη επιδίωξη του Μαξίμου είναι να επιτευχθεί ο αριθμητικός στόχος των 4.000 αποχωρήσεων το 2013 και των 11.000 αποχωρήσεων το 2014 σε σημαντικό ποσοστό από τους συμβασιούχους του Δημοσίου, που απασχολούνται στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα καταργηθούν. Το πρώτο μέρος της λίστας με τους υπό κατάργηση φορείς θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα μετά το Πάσχα και πάντως οπωσδήποτε πριν από την επόμενη αξιολόγηση του Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μπει σε τροχιά αποχώρησης περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι και στο μεταξύ θα πρέπει να λυθεί και ο «γόρδιος δεσμός» της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τους συμβασιούχους.

Μετά την κόντρα των υπουργών Α. Μανιτάκη και Α. Ρουπακιώτη, που κατέληξε στην απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης -η οποία προέβλεπε ουσιαστικά κατάργηση των προσωρινών διαταγών με τις οποίες παρέμεναν στις θέσεις τους συμβασιούχοι υπό απόλυση- από το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», και την ανακοίνωση διά του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου πως η διάταξη θα επανέλθει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά το Πάσχα, στο μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τη χρυσή τομή: αφ' ενός να λυθούν τα νομικά προβλήματα που προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ρουπακιώτη, αφ' ετέρου να διασφαλιστεί ο κεντρικός στόχος της διάταξης Μανιτάκη, δηλαδή η όσο συντομότερη έξοδος συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις θα καταγγελθούν.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: