19.5.13

Τι μπορεί να σημαίνει το σημερινό πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος;...


Η εφημερίδα που στήριξε έμμεσα αλλά αποτελεσματικά την Χρυσή Αυγή, σήμερα εκπλήσσει...

lifo.gr

Σταμάτησα σ' ένα περίπτερο έκπληκτος. Πρώτη φορά ένα πρωτοσέλιδο μου τράβηξε τόσο πολύ την προσοχή τους τελευταίους μήνες - και...


μου διπλοέλεγξα ότι ήταν όντως του Θέματος.  

Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι ο macho πατριωτισμός του Θέματος έκανε την εφημερίδα αγαπημένη των (σκεπτόμενων) Χρυσαυγιτών. Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου μάλιστα είδαμε πώς το Θέμα δημιούργησε το μύθο του Χρυσαυγίτη "Καλού Σαμαρείτη" που φυλάει τις γιαγιάδες στα ATM για να μη τις κλέψουν - δημοσιεύοντας φωτογραφία στην οποία στελέχη της Χ.Α. βοηθούσαν ηλικιωμένη, αποφεύγοντας να γράψει ότι η εν λόγω κυρία ήταν η συγγενής του πολιτευτή της Χ.Α. Τέλος, με τα lifestyle κομμάτια (τα γκομενικά του Κασιδιάρη, τα μπάνια, τις συνεντεύξεις συγγενών που έλεγαν άπειρες κολακείες κλπ) έκανε μέινστριμ και αποδεκτή την ενασχόληση με το "ανθρώπινο πρόσωπό τους".



Σήμερα, ξαφνικά, και χωρίς να έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ στο προφίλ της Χ.Α., χωρίς να έχει αλλάξει ούτε η δράση της, ούτε οι ενέργειές της, το Θέμα θέλει να την ρίξει στον Καιάδα.  

Από τη μία χαίρομαι που το κατάλαβε έστω και αργά.  

Απ' την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω τι παίζεται στην πραγματικότητα και αναρωτιέμαι αν ακόμα και αυτό το πρωτοσέλιδο λειτουργεί υπόγεια ως διαφήμιση. Αν το Θέμα θέλει να τρίξει τα δόντια, ή αν τα έσπασε με κάποιον. Αν θέλει να στείλει μηνύματα, ή αν παίρνει έμμεση θέση υπέρ της μιας ή της άλλης συνιστώσας της Χ.Α.


Και πάλι όμως: ασπρόμαυρες τρομακτικές φωτογραφίες τους να ουρλιάζουν. Η "Μαύρη Ακροδεξιά". Τα "παιδιά του Χίτλερ"! "Ξέφυγαν νεοναζί και ποινικοί και τρομοκρατούν όλη την Ελλάδα". Αυτό ΔΕΝ είναι λεξιλόγιο Πρώτου Θέματος - αυτά που γράφει (κυρίως το τρομοκρατούν όλη την Ελλάδα) είναι ανήκουστα. Ανήκουστα σωστά.  

Όποιος ξέρει κάτι, ευπρόσδεκτος στα σχόλια. Οι απορίες μου είναι ειλικρινείς...

Αρης Δημοκίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: