20.5.13

Σπεύδουν βραδέως για την Ελιά στη ΔΗΜΑΡ...

Με την εκτίμηση ότι η χώρα ξεφεύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και τη συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος να συμφωνεί με τους προσεκτικούς χειρισμούς της ηγεσίας σε ό,τι αφορά τα ανοίγματα και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων για...
τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ολοκληρώθηκε χθες άλλη μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στη συνεδρίαση αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως η ουσιαστική ηγεμονία Κουβέλη στο κόμμα, όχι με την έννοια επιβολής μηχανισμών, αλλά ως απόρροια πραγματικής ομογενοποίησης στο εσωτερικό, μετά την αποχώρηση της ομάδας Νεφελούδη και των δύο πρώην βουλευτών Οδ. Βουδούρη και Γ. Μιχελογιαννάκη.
Η εισήγηση Κουβέλη πέρασε με άνεση, με ευρύτατη πλειοψηφία, από την Κεντρική Επιτροπή, όπου, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, παρά μόνο αποχρώσεις σε επιμέρους θέματα, όπως π.χ. η σχέση με το ΠΑΣΟΚ.
Για το επίμαχο θέμα κι ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προανήγγειλε, για πρώτη φορά, πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την ανασύσταση του δημοκρατικού σοσιαλισμού, η μεγάλη πλειοψηφία εντός της Κεντρικής Επιτροπής συμφωνεί με τα «αργά και προσεκτικά βήματα». Η αμέσως επόμενη ομάδα, ένα περίπου 25%, θα ήθελε ταχύτερο βηματισμό ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συγκόλληση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ η μικρότερη, γύρω στο 10%, βλέπει με σοβαρές επιφυλάξεις τη σχέση με την Ιπποκράτους και επιθυμεί αυτόνομη πορεία με σταθερό αριστερό και μόνο προσανατολισμό.
Συνοψίζοντας για την ιδεολογική και προγραμματική ταυτότητα του κόμματος, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τα εξής: «Η Δημοκρατική Αριστερά συνδυάζει την αριστερή ταυτότητα και φυσιογνωμία της με την παρέμβαση στις ανάγκες του παρόντος. Αναγνωρίζει το δεσμευτικό πλαίσιο της χώρας και ταυτόχρονα επιχειρεί να το αλλάξει. Αντιστρατεύεται την πολιτική της γενικευμένης λιτότητας και δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση με την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Παλεύει για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, υποστηρίζει την προώθηση μεγάλων αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία και το πέρασμα σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Επενδύει στον ευρωπαϊκό δρόμο και στην επιτυχία της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση. Παλεύει ώστε η ανάκαμψη της χώρας να γίνει με ανόρθωση της κοινωνίας, εργασιακά δικαιώματα και διάχυση των ωφελειών».

ΚΑΤΑ ΜΑΞΙΜΟΥ. Στην ίδια συνεδρίαση εκτός από τη γενική κατεύθυνση του κόμματος υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση κι εκεί δεν έλειψε η διατύπωση έντονης κριτικής προς ορισμένους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «δεν είναι δυνατόν να γίνονται αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού όπως στην περίπτωση του πρ. διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια ή τώρα που ακούγονται διάφορα ονόματα για το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς να υπάρχει μια στοιχειώδης συνεννόηση»....
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: