27.5.13

Σενάρια ρήξης και συμβιβασμού...



Σκληρή στάση(;) από τον Φώτη Κουβέλη...
Η σημερινή συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων θεωρείται υψηλού ρίσκου, καθώς γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για το «ιδανικό» κυβερνητικό ατύχημα. Το..
Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την επιμονή του να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ενώ οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι όχι μόνο επιμένουν, αλλά έχουν εκτεθεί και στον μέγιστο βαθμό υπέρ του εν λόγω νομοσχεδίου.

Σύγκρουση ή συμβιβασμός;

Τούτων δοθέντων, ο Φώτης Κουβέλης, που επανέλαβε χθες από το Βόλο ότι «το αντιρατσιστικό πρέπει να κατατεθεί» και διεμήνυσε στο Μαξίμου ότι «η υπάρχουσα νομοθεσία δεν είναι επαρκής, όπως λένε κάποιοι», γνωρίζει ότι η σημερινή σύσκεψη κορυφής θα είναι δύσκολη και κρίσιμη για τη συνοχή της κυβέρνησης. Καίτοι πηγές της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείουν τον σενάριο να δεχθεί η Αγίου Κωνσταντίνου κάποιον «έντιμο συμβιβασμό» -αν κινείται στη λογική του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αποφασισμένος να επιμείνει ως προς το αντιρατσιστικό. Μάλιστα, στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η ανάγκη αλλαγής της αντιρατσιστικής νομοθεσίας είναι ο μόνος τρόπος για να προβάλει η ΔΗΜΑΡ το αριστερό DNA της, χωρίς η επιμονή της να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και την παραμονή της στο ευρώ. «Έχουν δίκιο στο Μαξίμου που λένε ότι η τρόικα δεν θα μας κρίνει για το αντιρατσιστικό. Οπότε, αφού δεν τίθεται θέμα διεθνών υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, ας κάνει πίσω ο Σαμαράς και ας αποδεχθεί το αυτονόητο», τονίζουν συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σκέφτεται σοβαρά να τραβήξει την κόντρα ως το τέλος –ιδιαίτερα αν βρει αρωγό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ο Φώτης Κουβέλης «ζυγίζει» όλα τα σενάρια: αν, δηλαδή, θα «πάει πάσο» σε αυτή την «κόκκινη γραμμή», όπως έκανε με το χαράτσι στα ακίνητα ή αν θα επιμείνει μέχρι τέλους, όπως έκανε στα εργασιακά του Μνημονίου 3.


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: