23.5.13

Θα είναι η Σλοβενία η νέα Κύπρος;...




Κρίση στην κυβέρνηση, σκληρά μέτρα λιτότητας, σενάρια ακόμη και για πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε.. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Σλοβενία είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με...
τη Deutsche Welle, πολλοί πιστεύουν ότι η Σλοβενία θα είναι η «επόμενη Κύπρος», καθώς πρόκειται για μία μικρή χώρα με υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξανόμενο χρέος, το οποίο πάντως δεν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Βέβαια, οι Σλοβένοι όχι μόνο αρνούνται να μπουν στη λογική της σύγκρισης, αλλά εξοργίζονται όταν την υφίστανται από άλλους.

Όπως αναφέρει η DW, o πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου. Η διάδοχός του Αλένκα Μπράτουσεκ έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες δικό της πρόγραμμα λιτότητας και περιμένει απάντηση μέχρι τον Ιούνιο.

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις μέχρι την απάντηση της Κομισιόν στο σλοβενικό πρόγραμμα λιτότητας.

Είναι δεδομένο, ότι, μετά το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αυξήθηκε η πίεση των αγορών προς τη Σλοβενία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποιεί ότι ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μόνο αν αναληφθεί αμέσως δράση. Έτσι, η Σλοβενία αναζητεί λύσεις σε δύο βασικά προβλήματα, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γιέλκο Κατσίν στην DW: «Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το χρήμα έχει γίνει πολύ ακριβό, δηλαδή το επιτόκιο που πληρώνουμε στο δεκαετές ομόλογο ήταν 5,35% στην τελευταία έκδοση, ενώ η Πολωνία πληρώνει 3% και η Γερμανία λιγότερο από 2%. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αρνητικοί δείκτες ανάπτυξης. Πρέπει να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα με κύριο μοχλό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις».


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: