29.5.13

Το κόστος εμπόδιο στην κατάρτιση...

Στις τρεις τελευταίες θέσεις των 27 της ΕΕ η Ελλάδα...
Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ αναφορικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, παρά την πρόθεση των ίδιων, με το...
κόστος να αναδεικνύεται το σημαντικότερο εμπόδιο για τη συμμετοχή τους.

Αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα, με τίτλο «κίνητρα και εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση», που διεξήγαγαν το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Έλλειψη πληροφόρησης, ελλιπής ενημέρωση, έλλειψη χρόνου λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων, αλλά και λόγοι που σχετίζονται με την οργάνωση των σεμιναρίων, όπως οι μη βολικές ημέρες και ώρες υλοποίησης, η ποιότητα των σεμιναρίων, ο τόπος διεξαγωγής, καθώς και η μεγάλη διάρκειά τους, αποτελούν τα συνηθέστερα ή πιο σημαντικά εμπόδια, πέραν του κυρίαρχου κόστους.

Το 68% του εξεταζόμενου πληθυσμού δηλώνει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει σε κάποιο σεμινάριο σχετικό με το επάγγελμά του τους επόμενους 12 μήνες. Ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στην ενήλικη ζωή τους σε κάποιο σεμινάριο/εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή εκπαιδευτική δραστηριότητα που αφορούσε το επάγγελμά τους. Το 15,9% ανέφερε ότι συμμετείχε σε κάποιο σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορούσε το επάγγελμά του κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Από αυτούς, το 21,1% ήταν μισθωτοί, το 14,6% αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες και το 7,9% άνεργοι.

Σχετικά υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε σεμινάρια που αφορούν το επάγγελμα κατά τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίζουν οι άνδρες, οι νεότερες ηλικίες, οι άγαμοι, οι πανεπιστημιακής μόρφωσης και όσοι δηλώνουν επαρκές εισόδημα. Τα μέλη συνδικάτων, συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων εμφανίζονται να συμμετέχουν σαφώς περισσότερο απ' ότι όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη ενασχόληση με τα κοινά.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών και η συρρίκνωση των εσόδων των επιχειρήσεων έχει περιορίσει το εύρος της κατάρτισης και εξέφρασε την προσδοκία ότι τα πορίσματα της μελέτης θα συμβάλλουν στη συζήτηση για την επεξεργασία των γενικότερων πολιτικών που ασκούνται στο θέμα αυτό.

Την άποψη ότι η χώρα μας έχει μείνει πίσω στο θέμα της δια βίου μάθησης, διατύπωσε κατά την παρέμβασή της η γενική γραμματέας της Δια Βίου Μάθησης Ελένη Καρατζόλα, σημειώνοντας ότι «μόλις το 3% των ατόμων 25-64 ετών συμμετέχουν σε σχετικά προγράμματα, ποσοστό πολύ μικρότερο από τον στόχο του 6% που είχε τεθεί για την περίοδο 2010-2011, ενώ είναι για μας σχεδόν απλησίαστο το 15% που αποτελεί τον στόχο των χωρών της ευρωζώνης».

Η έρευνα διεξήχθη από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου του 2012, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολουμένων και εργοδοτών, καθώς και ανέργων, με 1.200 τηλεφωνικές συνεντεύξεις από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Λάρισα.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: