25.5.13

Δουλειά δεν έχει η Προανακριτική…




Έλαβα την παρακάτω ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη επιστολή από τον αναγνώστη Γ.Γ και την παραθέτω προς προβληματισμό:

Δεν ήθελα να ασχοληθώ με την οπερέτα που εξελίσσεται στην Προανακριτική της Βουλής. Ξύπνησα όμως σήμερα και ...
έπεσα πάνω στην πολλοστή συνέντευξη του Προέδρου της, κάνοντας φίρμα τον εαυτό του. Γενικώς τα μέλη της Επιτροπής είναι περιζήτητα, συχνοί πελάτες του Παπαδάκη και της Πόπης. Παρά τη συμφωνία τους να μην δίνουν συνεντεύξεις. Αλλά...



...το πανηγυράκι φέρνει δημοσιότητα και ψήφους. Άσχετα αν λένε ό,τι τους έρθει και ας μην έχει τη δυνατότητα αυτός που ερευνάται να απαντήσει. Ο καθένας τους μπορεί να πει ό,τι θέλει, αλλά επειδή έχει καθήκοντα Εισαγγελέα, ο ερευνώμενος μπορεί να τους απαντήσει μόνο όταν έρθει η ώρα της απολογίας του, όπως θεσμικά επιτάσσεται – και θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι.

Δεν θα αναφερθώ στο ότι η Επιτροπή έχει συσταθεί για να διευρευνηθεί αν έχει διαγράψει ο Παπακωνσταντίνου τα ονόματα συγγενών του από τη λίστα, όπως λέει ο βαρύγδουπος τίτλος της, αφού μόνα τους τα μέλη έχουν γελοιοποιήσουν τη διαδικασία κουβαλώντας κάθε άσχετο. Λες κι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς ή ο σύμβουλος του πρωθυπουργού που βρίσκεται στη λίστα μπορούν να συμβάλουν στο δαιμόνιο τρόπο έρευνας τους. Προφανώς ο σύμβουλος πρέπει να ερευνηθεί, αλλά από το ΣΔΟΕ και όχι από τη Ζωίτσα που θέλει να κάνει κουτσομπολιό για να θεμελιώνει πολιτικά επιχειρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ - γιατί με άλλο τρόπο δυστυχώς για όλους μας δεν μπορεί.

Θα ασχοληθώ μονάχα με αυτό που περιγράφουν οι συντάκτες ως «αποκάλυψη» και ο Πρόεδρος της Επιτροπής φρόντισε σήμερα να επιβεβαιώσει, όχι όμως και την αλήθεια. Πώς ήρθε το περίφημο CD στην Ελλάδα και τι υποτίθεται έχει πει ο Παπακωνσταντίνου. Γιατί ούτε χάνοι είμαστε, ούτε χρυσόψαρα!

Η ύπαρξη της επιστολής δεν είναι κάτι νέο. Αναφέρθηκε σαφώς ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το βίντεο της οποίας είναι αναρτημένο στο site της:

«Τα στοιχεία [...] ήρθαν όπως είπαμε με τη μορφή ενός ψηφιακού αρχείου σε CD, το οποίο δεν είχε κανένα απολύτως διακριτικό επάνω και με ένα συνοδευτικό έγγραφο, δεν θυμάμαι ποιος το υπέγραφε, το υπέγραφε κάποιος από το Υπουργείο Οικονομικών. Το συνοδευτικό αυτό δεν ήταν καν απευθυνόμενο στο Υπουργείο Οικονομικών, ήταν απευθυνόμενο αν θυμάμαι σε αυτόν ο οποίος το παρέλαβε, που ήταν ο πρέσβης μας, εν πάση περιπτώσει ήταν απευθυνόμενο σε αρχή του ελληνικού κράτους, δεν έχει σημασία. Αυτό το οποίο ένα ξεκάθαρο σε μένα ήταν ρητά μέσα στη συγκεκριμένη συνοδευτική επιστολή ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να κρατηθούν απόρρητα» (Οκτώβριος 2012).

Αναφέρεται τρεις φορές. Δεν έχω την υπομονή να απομαγνητοφωνήσω κι άλλο, αλλά μου είναι σαφές ότι ο θησαυρός είναι άνθρακας, όπως έγραψε κι ο Φελέκης, που θυμίζει στους δημοσιογράφους ότι ο Παπακωνσταντίνου στην επιστολή έχει αναφερθεί και στην κατάθεσή του στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Αλλά φευ, όλοι το ξέχασαν. Δεν θα έπρεπε οι Βουλευτές και κυρίως η επιμελής Ζωή να το θυμούνται που έχουν το υλικό της δικογραφίας, που περιλαμβάνονται κι αυτά; Μάλλον μας περνάνε για ηλίθιους.

Πάντως, όποιος κάτσει και διαβάσει την επιστολή που με τόση χαρά δημοσίευσε ο κομιστής, θα διαπιστώσει μερικά όμορφα πράγματα... Και βολικά για όσους δημιουργούν κλίμα.
Καταρχήν η επιστολή του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών που συνοδεύει το CD δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου από τους Γάλλους! Είναι απόδειξη παράδοσης-παραλαβής προς τον Πρέσβη Χαλαστάνη (στον οποίο απευθύνεται), σε αντίθεση με την επίσημη επιστολή του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών στον Έλληνα ομόλογό του, που έχει επίσημα πρωτοκολληθεί!

Γιατί, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να κάνει το ίδιο ο Παπακωνσταντίνου; Κι ας είμαστε σοβαροί, η πρωτοκόλληση ή μη δεν εμποδίζει τον έλεγχο. Αν του Διώτη δεν του έκανε ο τρόπος αποστολής, θα μπορούσε να μην τα δεχτεί. Κι εν τέλει και με την επιστολή πάλι τον Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνουν... Διότι όταν λέει «τα στοιχεία αυτά πρέπει να κρατηθούν απόρρητα», το διαπιστώνει από την επιστολή, που αναφέρει ρητά ότι τα στοιχεία είναι απόρρητα/μυστικά - η Γαλλική έκφραση είναι "secret" κι όχι απλά "εμπιστευτικά", όπως αναφέρεται στη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών (τότε η έκφραση θα ήταν confidentiel).

Πάντως, από τις τοποθετήσεις Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών, στην ομιλία στη Βουλή, στη συνέντευξη στη Στάη, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί αυτό που τα μέλη της Επιτροπής ισχυρίζονται ότι υποτίθεται πως έχει πει "δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία". Το ακριβώς αντίθετο έχει πει επανειλημμένα: ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως έναυσμα έρευνας, αν και όχι επίσημα, δεδομένου ότι ήταν προιόν υποκλοπής και είχαν δοθεί ως "απόρρητα".  Κι αυτές τις εντολές είχε δώσει σε Διώτη και Καπελέρη.

Και τέλος, για όσους λένε ότι η επιστολή του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύει ότι τα στοιχεία "είναι νόμιμα". Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας έχει εκδόσει απόφαση με την οποία κρίνει ότι τα στοιχεία αυτά στη Γαλλία είναι παράνομα, και έχει ακυρώσει όλες τις σχετικές έρευνες και δικαστικές αποφάσεις που βασίστηκαν σε αυτά. Ας μην κοροϊδεύουμε, λοιπόν.
Το μόνο που μου έρχεται πια στο μυαλό για την Επιτροπή είναι ότι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν και γεννούν για να έχουν... ή όπως πολύ σοφά έχει πει ο λαό μας «δουλειά δεν έχει ο διάολος»...

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: