7.5.13

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εκτιμούν ότι η κρίση θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια...

Γενικευμένη φαίνεται πως είναι η απαισιοδοξία για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης στους πληθυσμούς ορισμένων από τις πιο σημαντικές χώρες, καθώς σε ποσοστό πάνω από 75% δηλώνουν πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με...
έρευνα των Ipsos/CGI σε δείγμα 6.000 προσώπων από έξι χώρες (Γαλλία, Βρετανία,Γερμανία,Πολωνία,Ιταλία,Ισπανία) η οποία είχε τίτλο «Ευρώπη 2013, μια ήπειρος που παραπαίει» τρεις στους τέσσερις πολίτες περιγράφουν την κατάσταση ως ζοφερή, ενώ εμφανείς είναι οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ Βορρά και Νότου.

Οι Γάλλοι εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι (85%, εκ των οποίων το 23% θεωρεί ότι η κατάσταση «θα επιδεινωθεί πολύ»). «Υπ' αυτό το πρίσμα είναι οι πρωταθλητές της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη» σημειώνεται στην μελέτη.

«Και οι ίδιοι οι Γερμανοί φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα φτάσει και σε αυτούς», με το 73% εξ αυτών να αναμένουν την επιδείνωση της κατάστασης στη δική τους χώρα. Μικρότερο ποσοστό πολιτών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Πολωνία (60%).

Οι Ισπανοί, παραδόξως, μοιάζουν να είναι λιγότερο απαισιόδοξοι: καθώς έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, ένα σημαντικό ποσοστό τους εμφανίζεται να πιστεύει πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να χειροτερεύουν, ενώ ένα 40% εξ αυτών θεωρεί ότι η κρίση θα αρχίσει να εξασθενεί το προσεχές διάστημα.

Στους πληθυσμούς αυτών των έξι χωρών, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι μια περιρρέουσα απαισιοδοξία (45%), μια λανθάνουσα ανησυχία (36%) κι εξίσου η παραίτηση (32%) και η οργή (32%), σύμφωνα με την έρευνα.

Ερωτηθέντες σχετικά με το προσωπικό τους μέλλον, οι Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους το θεωρούν «ανοιχτό» (61%). «Μια μειοψηφία θεωρεί ότι την περιμένουν εμπόδια (39%, και μόλις ένα 5% 'ανυπέρβλητοι φραγμοί'). Μόνο στην Γαλλία (51%) και στην Ιταλία (55%) η πλειοψηφία θεωρεί ότι την περιμένουν εμπόδια και σοβαρές δυσκολίες στο μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα αυτή...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: