30.5.13

Ξυπνάει από τον λήθαργο η Ευρώπη...

Βγάζει τον βρόχο της σκληρής λιτότητας η ευρωπαϊκή ηγεσία. Αναπροσαρμόζει την πολιτική της. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, καλεί το Βερολίνο να συμβάλει στην ανάπτυξη
Η Ευρώπη εγκαταλείπει τη γερμανική «συνταγή» της σκληρής λιτότητας και...
τρία χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης δείχνει να αφυπνίζεται και να στρέφεται προς την ανάπτυξη.

Το Βερολίνο, έστω και απρόθυμα αρχικά, έδωσε το «πράσινο φως» για να αλλάξει ρότα η ΕΕ και οι εξελίξεις μοιάζουν καταιγιστικές: ο γαλλογερμανικός άξονας επαναδραστηριοποιείται και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάρτιση σχεδίου με αντικείμενο την ανεργία των νέων, το Βερολίνο προτίθεται να ενισχύσει με διμερείς συμφωνίες τις χώρες του Νότου και τώρα η Κομισιόν επιβεβαιώνει την αλλαγή πλεύσης προς λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη, με την ευκαιρία των εξειδικευμένων ανά χώρα συστάσεων στις οποίες προχώρησε χθες.

Παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν τις μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία), οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, η ευελιξία που επιδεικνύει πλέον η Επιτροπή στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής σηματοδοτεί την υπό όρους χαλάρωση των προσπαθειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν ζήτησε από τη Γερμανία να άρει τους περιορισμούς προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση και να ανοίξει η αγορά υπηρεσιών
Ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν ζήτησε από τη Γερμανία να άρει τους περιορισμούς προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση και να ανοίξει η αγορά υπηρεσιών

Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, όπου θα κυριαρχήσει η καταπολέμηση της ανεργίας, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ για την αύξηση των πιστώσεων στις ΜΜΕ των χωρών του μεσογειακού Νότου.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αιχμές που άφησαν κατά της Γερμανίας τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο όσο και ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, οι οποίοι ζήτησαν από το Βερολίνο να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης. Μάλιστα, ο Ζ. Μπαρόζο ζήτησε από τη Γερμανία να άρει τους περιορισμούς προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση και να ανοίξει η αγορά υπηρεσιών, η οποία παραμένει κλειστή σε μη γερμανικές ΜΜΕ.

Σχετικά με την ανάγκη τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία, ο Ολι Ρεν επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και μείωση της φορολογίας και των κοινωνικών εισφορών. Ο κοινοτικός επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις και αποκατάσταση της ρευστότητας κυρίως στον κοινοτικό Νότο, καθώς τα τραπεζικά δάνεια μειώθηκαν σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία.

Βέβαια, τόνισε ότι όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την «ανάσα» για να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διευκολύνουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Με τις αποφάσεις της η Κομισιόν έδωσε διετή παράταση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία και Πολωνία και έναν χρόνο παράταση σε Ολλανδία και Πορτογαλία.

Παράλληλα, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο υπουργών την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Οπως τόνισε ο Ολι Ρεν, πρόκειται για μία σημαντική μείωση μέσα σε μία διετία, καθώς ο αριθμός των κρατών-μελών σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος περιορίστηκε από τα 24 στα 16 από το 2011 στο 2013.

Ενδεικτικό του πνεύματος χαλάρωσης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι στην περίπτωση του Βελγίου η Κομισιόν δεν έκανε χρήση των νέων εξουσιών της για τη επιβολή οικονομικών κυρώσεων λόγω υπέρβασης του ελλείμματος, με τον Ολι Ρεν να δηλώνει ότι «οι Βρυξέλλες τη γλίτωσαν στις καθυστερήσεις».

Πάντως, το Βέλγιο καλείται να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα εντός του 2013, ενώ έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος αποφασίστηκε για τη Μάλτα.

Στο πλαίσιο της «στροφής υπέρ της ανάπτυξης» που καλείται να δρομολογήσει άμεσα η ΕΕ, ο Ζ. Μπαρόζο ζήτησε από τους «27» να συμφωνήσουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε έναν «ευρωπαϊκό συμβιβασμό» εκπονώντας μια «στρατηγική κρίσης».

Αποσαφήνισε ότι, για να είναι επιτυχής αυτή η στρατηγική κατά της κρίσης, θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και «να έχει κοινωνική στήριξη, κάτι που ισχύει σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος, που κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Κονδύλια για την ανεργία

ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ακόμα, ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια για να επιβραδύνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Κατά τον Μπαρόζο, νέο δόγμα της ΕΕ θα πρέπει να είναι: οι ελλειμματικές χώρες να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και οι χώρες που παρουσιάζουν πλεόνασμα να αυξήσουν τη ζήτηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και υπηρεσιών και να υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας, που είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της απασχόλησης κυρίως για τους νέους.

Προς τον σκοπό αυτό, ζήτησε να συμφωνηθούν άμεσα τα προγράμματα αξίας 6 δισ. ευρώ για τους νέους. Πάντως, ο Ζ. Μπαρόζο προειδοποίησε για τη μεγάλη απειλή με τους 120 εκατ. πολίτες που κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό και ζήτησε την ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ακόμη ότι το κόστος εργασίας επηρεάζεται από το βάρος της φορολόγησης στους εργαζομένους. Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να αυξήσουμε τις δεξιότητες και γι' αυτόν τον λόγο ζητάμε από 15 κράτη-μέλη να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον ψηφιακό τομέα, καθώς έως το 2015 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις εργασίας, ενώ στην υγεία και την «πράσινη οικονομία» λείπουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: