7.5.13

Ντάισελμπλουμ: Ας πρόσεχαν οι κυπριακές τράπεζες…

tokarfi.gr
Παραμένει προκλητικός ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με απίστευτη κυνικότητα δηλώνει ότι έσφαλαν οι κυπριακές τράπεζες που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
«Το ελληνικό PSI έπληξε τις κυπριακές τράπεζες καθώς...
εκείνες είχαν προβεί σε "κακά στοιχήματα" στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε, μετά το «πάθημα» της Κύπρου, ο κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εντάθηκε.



Πάντως, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη λύση που επιβλήθηκε στην χώρα, χαρακτήρισε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ως την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη Λευκωσία, ενώ ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση του δανείου, από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, θα εκταμιευθεί εντός του Μαΐου.



Νωρίτερα την Τρίτη, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να μην ξεχνούν τις δεσμεύσεις του για δημοσιονομική εξυγίανση.



«Δεν μπορούμε να δαπανούμε και να δανειζόμαστε στο δρόμο προς την Ανάσταση», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος στην περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας.



«Όσοι επωφελήθηκαν από την ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες» πρέπει να αναλάβουν και το κόστος αυτών των κινδύνων» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ πρέπει να είναι διασφαλισμένες.Παράλληλα, ζήτησε σχεδιασμό και εφαρμογή κοινών ρυθμίσεων για τις προβληματικές τράπεζες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: