25.5.13

Προβληματισμός στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ...

Στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για τη σημερινή θέση του ΠΑΣΟΚ, στις προϋποθέσεις για την ανάκαμψή του και στη σχέση που πρέπει να διατηρεί με τους κυβερνητικούς του εταίρους και ιδιαίτερα με τη ΝΔ επικέντρωσαν τις...
ομιλίες τους τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κατά την εξάωρη συνεδρίαση το Σάββατο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι πολλοί εργάζονται για την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ. Καυτηρίασε όσους προβαίνουν σε επιζήμιες διαρροές, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ «από εμάς τους ίδιους» και ότι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να υπερασπιστούν την ιστορία του. Παράλληλα, ζήτησε να γίνει σαφής η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους του στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι χρειάζεται νέα προγραμματική συμφωνία.

Υπέρ της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας τάχθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Διερωτήθηκε έως πότε θα περιμένει το ΠΑΣΟΚ για να γίνει αυτό και ζήτησε να τεθεί χρονικός ορίζοντας. Συμφώνησε με το πλαίσιο που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισήγησή του. Για την τρικομματική κυβέρνηση είπε ότι δίνεται η εντύπωση μιας «επέλασης του κράτους της δεξιάς» και πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει όρια. Τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή της «συνταγής λιτότητας» που μετατρέπει την Ελλάδα σε «αποικία αέναου χρέους».

Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός των 2 εκ. ανέργων, ενώ χαρακτήρισε τα ταξίδια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, «επικοινωνιακά». Άφησε αιχμές κατά στελεχών που έχουν διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «οι ανανήψαντες, κατεξοχήν μνημονιακοί σύντροφοι, ανακάλυψαν τώρα ότι η κυβέρνηση είναι δεξιά και ότι πρέπει να φύγει η τρόικα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου επέκρινε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη, λέγοντας ότι φεύγουν από το κόμμα «όσοι χρωστούν στο ΠΑΣΟΚ».

Αισιοδοξία για την πορεία της χώρας εξέφρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προβλέποντας επιστροφή στις αγορές σύντομα. Για τα εσωκομματικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια και τις ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά και μάχη για την επανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

«Είμαστε στο χειρότερο σημείο από την ίδρυσή μας», εκτίμησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Διαπίστωσε «κοινή αγωνία» μεταξύ των στελεχών για το πού πορεύεται το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε την ανάγκη να πάει το κόμμα σε «κεντροαριστερή κατεύθυνση» και να επικαιροποιήσει τη φυσιογνωμία του. «Να μην επιτρέψουμε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μέσα από το χωνευτήρι του Σαμαρά», είπε, υποστηρίζοντας ότι όποια αντιπαράθεση εκδηλώνει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη δεξιά «τείνει να είναι ολίγων εικοσιτετραώρων και μετά τα παίρνουμε πίσω».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένη με το ΠΑΣΟΚ του 7% και ανέφερε ότι δεν θα γυρίσει την πλάτη σε πρώην στελέχη που αγωνιούν και εκείνα για το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στον «ηγεμονισμό» της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «προπέτασμα καπνού» την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Για φαινόμενα πολιτικής διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Παντελής Οικονόμου. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι όσοι «κερδοσκοπούν» με τη διάλυση του κόμματος, θα χάσουν και ότι η παράταξη θα ανακάμψει. Παράλληλα, υποστήριξε ότι μόνο με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βγει η χώρα από το μνημόνιο και θα επανέλθει στις αγορές, αρκεί - όπως είπε – «να προστατεύσουμε τη δημοκρατία, να υπερβούμε τον διχασμό και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή». Ο κ. Οικονόμου ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να καταθέσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους παρελθόντος στη νέα κοινωνία που διαμορφώνεται» τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας. Προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα γίνει «ακόμα πιο επικίνδυνη αν η αισιοδοξία που καλλιεργείται δεν αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία».

Αιχμές προς τη ΔΗΜΑΡ άφησε η Άσπα Παπαηλιού, λέγοντας ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη «δεν είναι στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ». Επίσης, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην είναι «ουρά της ΝΔ».

Κατά τη συνεδρίαση, σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ δύο τάσεων της Νεολαίας που εκφράστηκε από τον Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας, Παντελή Καμά. Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι «το γήρας είναι αναπόφευκτο» και συνέστησε στα μέλη της Νεολαίας να διαβάσουν σχετικό δοκίμιο του Ιταλού φιλοσόφου και πολιτικού επιστήμονα Νορμπέρτο Μπόμπιο.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ τώρα όσο ποτέ πρέπει να δείξει το ανάστημά του μέσα από το πιο δίκαιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα σχέδιο σαφές που θα δίνει προοπτική για την Ελλάδα στη μετα-μνημονιακή εποχή» και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση για το καλό της χώρας και όχι για το καλό της ΝΔ». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «δεν ξεχνάμε τις προεκλογικές αίολες δεσμεύσεις του Ζαππείου που κατέρρευσαν μετεκλογικά».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: