10.5.13

Δύο παραιτήσεις μέσα σε δύο χρόνια...



crimenet.gr
Λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, με μια αιφνιδιαστική τους κίνηση, απέστειλαν στους ανωτέρους τους όλες τις...
υποθέσεις που χειρίζονται, επιχειρώντας κατά πολλούς, «ηρωική έξοδο».


Κατά τους ίδιους κύκλους, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται δυσαρεστημένοι με την τοποθέτηση της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, στην θέση του Εισαγγελέα Διαφθοράς, θεωρώντας ότι έτσι υποβαθμίζονται.



Ήδη οι Πεπόνης και Μουζακίτης έχουν αποστείλει στους προϊσταμένους τους την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και άλλες 30 «καυτές» δικογραφίες, οι οποίες ήταν σε εκκρεμότητα.

Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι πριν από δύο χρόνια οι δυο εισαγγελείς είχαν υποβάλλει παραιτήσεις από τη θέση τους - πάλι ενόψει της προηγούμενης ανανέωσης της θητείας τους, επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους και τότε - παρά τη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί, το ΑΔΣ είχε ανανεώσει τη θητεία τους. Μάλιστα από τις υποθέσεις εκείνες που είχαν επικαλεστεί (π.χ την υπόθεση των CDS) ελάχιστες έχουν ολοκληρωθεί.

Οι δυο εισαγγελείς τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε δυο κινήσεις, καθόλα σύννομες βέβαια , όχι όμως συνηθισμένες στην πρακτική δικαστικών λειτουργών:

Αφενός, από τις 2 Μαΐου- γεγονός που κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό-έστειλαν όλες τις δικογραφίες που εκκρεμούν στα χέρια τους στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρ.Μαρκογιαννάκη καθώς, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ο ρόλος τους ως οικονομικών εισαγγελέων επικαλύπτεται από το ρόλο του πρόσφατα διορισμένου εισαγγελέα διαφθοράς.

Αφετέρου, ενημέρωσαν με έγγραφό τους, τους αρμοδίους, κι ενόψει βέβαια του ερωτήματος που είχε υποβάλει όπως ήταν υποχρεωμένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράταση ή μη της θητείας τους προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο(ΑΔΣ) , με το οποίο δηλώνουν πώς δεν επιθυμούν την ανανέωση της θητείας τους.

Στον «αέρα» η λίστα Λαγκάρντ

Οι δυο εισαγγελείς με την επιστολή τους προς τον κ.Μαρκογιαννάκη (κι αφού είχαν ενημερώσει τον επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή) ισχυρίζονται - γιατί η ερμηνεία που δίνεται από κύκλους του Αρείου Πάγου είναι διαφορετική- πως επιστρέφουν τις δικογραφίες, διότι ο νέος νόμος που θεσπίζει τον θεσμό του εισαγγελέα διαφθοράς επικαλύπτει τις δικές τους αρμοδιότητες, και "δεν εξαιρεί τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους.

Ετσι «έστειλαν», νίπτοντας τα χέρια τους, δικογραφίες όπως οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, τα CDS και βέβαια η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον προϊστάμενο του Εφετείου, Χρ.Μαρκογιαννάκη.

Για την τελευταία υπόθεση η οποία και απασχολεί το πανελλήνιο τον ενημερώσουν μάλιστα πώς "του τη διαβιβάζουν κατόπιν σχετικής συννενόησης με τον κ.Παντελή κατ΄εφαρμογή των διατάξεων 75 και 76 του ν.4139/13 που θεσμοθετεί τον εισαγγελέα διαφθοράς και καθορίζει τις αρμοδιότητές του".

Νομικοί κύκλοι έλεγαν πάντως πως οι αρμοδιότητες του ενός θεσμού (οικονομικού εισαγγελέα) δεν ταυτίζονται με του άλλου (διαφθοράς) και εκτιμούσαν πως η κίνηση του δυο εισαγγελέων πιθανόν έχει να κάνει με την πικρία τους ενόψει του γεγονότος πώς υπήρχαν λίγες πιθανότητες να ανανεωθεί η θητεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: