29.5.13

Στη Σκοτία το μεγαλύτερο «κυματικό πάρκο» του κόσμου...


Θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 30.000 νοικοκυριών...
Η κυβέρνηση της Σκοτίας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου «κυματικού πάρκου» στον κόσμο, στο Λιούις, ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Βρετανίας, σε μια από τις θεωρούμενες ως...
καλύτερες τοποθεσίες στην Ευρώπη για την παραγωγή κυματικής ενέργειας.

Η εγκατάσταση 40 έως 50 συστημάτων Oyster 800, τα οποία τροφοδοτούνται από τα κύματα κοντά στις ακτές και τα μετατρέπουν σε καθαρή ενέργεια, θα αρχίσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Μόλις ολοκληρωθεί, η μονάδα ισχύος 40 MW του ομίλου Aquamarine θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 30.000 νοικοκυριών.

«Η εγκατάσταση θα αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στην τοπική κοινότητα», δήλωσε ο Μάρτιν Μακάνταμ, διευθύνων σύμβουλος της Aquamarine, η οποία αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί δοκιμές του Oyster 800 σε μονάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας, διοχετεύοντας ήδη ενέργεια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Στο Όρκνεϊ, για παράδειγμα, έχουμε επενδύσει πάνω από 5 εκ. στερλίνες στην τοπική οικονομία κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των δύο πρώτων συστημάτων Oyster κι έχουμε συνεργαστεί με περισσότερες από 40 εταιρείες της περιοχής, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για αξιοποίηση των εγχώριων υπηρεσιών και της τεχνογνωσίας», συμπλήρωσε ο Μακάνταμ.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του σχεδίου από την κυβέρνηση εξέφρασε ο διευθυντής του σκοτσέζικου παραρτήματος του WWF Λανγκ Μπανκς, κάνοντας λόγο για μια «τεράστια ώθηση για τον κλάδο της θαλάσσιας ανανεώσιμης ενέργειας της Σκοτίας, η οποία θα βάλει το Λιούις στον παγκόσμιο χάρτη της κυματικής ενέργειας.»

Η υλοποίηση του σχεδίου πάντως εξαρτάται από την εγκατάσταση ενός καλωδίου διασύνδεσης που θα μεταφέρει την ενέργεια στη στεριά. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία που επρόκειτο να αναλάβει το έργο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση καλωδίου πριν από το 2017. Οι κυβερνήσεις Σκοτίας και Αγγλίας βρίσκονται σε συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: