3.5.13

«Πλυντήριο» η Ολλανδία του Ντάισελμπλουμ...



Το μεγαλύτερο «πλυντήριο» της Ευρώπης αποτελεί η Ολλανδία του νέου προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ: Πολυεθνικές χρησιμοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας με στόχο τη...
νόμιμη διακίνηση τρισεκατομμυρίων προς άλλους προορισμούς, πληρώνοντας στην πορεία λιγότερους φόρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία παρουσιάζουν οι «Financial Times», μέχρι τα τέλη του 2012 η Ολλανδία είχε προσελκύσει τεράστιες ροές χρήματος που ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δολαρίων ή 13 φορές το ολλανδικό ΑΕΠ!

Από αυτά, μόνο τα 573 δισ. δολάρια κατέληξαν στην «πραγματική» της οικονομία.

Τα υπόλοιπα διακινήθηκαν μέσω της χώρας από ειδικά επενδυτικά σχήματα (εταιρείες ειδικού σκοπού) που συχνά δημιουργούνται από μεγάλες εταιρείες με στόχο να πληρώσουν λιγότερους φόρους για τα κέρδη τους.

Τα ειδικά επενδυτικά σχήματα (176 συνολικά) μπορούν να ανοίξουν στην Ολλανδία θυγατρική για λογαριασμό οποιουδήποτε ομίλου. Με τον τρόπο αυτόν ο όμιλος «περνά» στη θυγατρική που βρίσκεται σε ολλανδικό έδαφος μεγάλο μέρος των κερδών και φορολογείται εκεί με χαμηλότερο συντελεστή. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά αναχωρούν για άλλον προορισμό.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Ολλανδία έχει 23.000 «εταιρείες- ταχυδρομική θυρίδα», δηλαδή εταιρείες με έδρα μια χώρα με ευνοϊκή φορολόγηση, η οποία δηλώνεται μόνο με μια διεύθυνση, ενώ πραγματοποιούν όλες τους τις δραστηριότητες σε άλλες χώρες, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που πρέπει να καταβάλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: