20.5.13

Αυτές είναι οι πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου...


Άλλες βάφτηκαν μπλε για τις ανάγκες ταινιών του Χόλιγουντ, μερικές πάλι χρειάστηκε να μεταμορφωθούν σε πολύχρωμα τοπία κάτω από κοινωνικές επιταγές. Όπως και να'χει,
οι παρακάτω πόλεις μοιάζουν λες κι έχουν βουτήξει σε...
κουβάδες γεμάτους από χρώματα. Ρίξαμε μια ματιά στις πιο "χρωματιστές" περιοχές του πλανήτη και τις παρουσιάζουμε.
Είτε διαθέτουν ένα μόνο χρώμα όπως το κίτρινο και το μπλε, είτε έχουν όλες τις αποχρώσεις μιας παλέτας, οι συγκεκριμένες πόλεις θα φροντίσουν εγγυημένα να σου φτιάξουν τη μέρα. Τα χρώματα στα σπίτια μπορεί να αποτελούν μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού του κάθε λαού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ικανοποιούν απλώς λόγους αισθητικής.

- Chefchaouen, Μαρόκο
Χτισμένο ψηλά στα όρη Ριφ, το μικρό χωριό του Μαρόκου είναι γνωστό για τη δαιδαλώδη παλιά πόλη του, βαμμένη εξ'ολοκλήρου σε μπλε χρώμα. Η περιοχή αποτελούσε κάποτε το καταφύγιο Ισπανών Εβραίων που προσπαθούσαν να αποφύγουν την Ιερά Εξέταση περί το 1500. Μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, ο κυκέωνας με τα τιρκουάζ σοκάκια παραμένει κληρονομιά τους.

- St. Johns, Newfoundland, Καναδάς
 
Αντίθετα με το ψυχρό συνήθως κλίμα της, η πόλη  St Johns στο νησί της Newfoundland είναι αναμφισβήτητα η πιο πολύχρωμη πόλη του Καναδά. Μια πόλη με μουσεία, γκαλερί τέχνης και αστικά πάρκα σε όλα τα παράκτια λοφώδη περίχωρα της, δε θα μπορούσε να έχει μουντό χρώμα.

- Manarola, Ιταλία
Είναι μόλις ένα από τα πέντε χωριά του Cinque Terre, των παραθαλάσσιων χωριών που ανήκουν στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, για τα οποία διαβάσαμε (και όσοι δεν έχουμε πάει, εντυπωσιαστήκαμε) στο Oneman.gr. Τα υπόλοιπα εξίσου πανέμορφα τέσσερα είναι τα: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia και Riomaggiore.

Bo Kaap, Cape Town, Άφρικη
Η εθνική ομάδα Cape Malay, μια ομάδα της Νοτιοανατολικής Ασίας και μερικοί μουσουλμάνοι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στη συνοικία του Bo Kaap, σε μια λοφώδη περιοχή του Κέιπ Τάουν και μεταμόρφωσαν την πόλη σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων.



 - Sweethaven Village, Μάλτα
Εμπνευσμένο από τον ήρωα που έφτιαξε με το πενάκι του ο Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ το 1929, τον Ποπάυ, το "θεματικό χωριό" Sweethaven Village (για το οποίο έχουμε γράψει προσφάτως) είναι κρυμμένο κάπου στην ενδοχώρα της γειτονικής Μάλτας. Τα σπίτια οφείλουν το ιδιαίτερο χρώμα τους στην Paramount Pictures και τη Walt Disney Productions, οι οποίες θέλησαν χρησιμοποίησαν το χωριό στα γυρίσματα  για την ταινία Popeye το 1980.

Μερικές ακόμη χρωματιστές πόλεις

- Δουβλίνο, Ιρλανδία
 
- Izamal, Μεξικό
- Τζαϊπούρ, Ινδία
- Salzburg, Αυστρία
 
- Balat, Κωνσταντινούπολη
 - Juzcar, Ισπανία
- South Beach, Μαϊάμι
- Buenos Aires, Αργεντινή
- Portree, Skye Isle, Σκωτία
- Sigtuna, Σουηδία
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: