19.5.13

Μισέλ Μπαρνιέ: Οι καταθέτες θα σώζουν τις τράπεζες...




Το «κυπριακό μοντέλο» διάσωσης των τραπεζών όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, σε περίπτωση που έχουν εξαντληθεί όλες οι...
άλλες εναλλακτικές, τότε θα γίνεται «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής, παρότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, το κλίμα διαμορφώνεται προς την κατεύθυνση της παγίωσης του «κυπριακού μοντέλου» παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους κόλπους της ευρωζώνης.

Όπως υποστηρίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος είναι δεδομένο ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο. Επίσης ο κ. Μπαρνιέ τονίζει ότι οι καταθέτες, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τέλος, διατυπώνει τη διαφωνία του με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς αυτό το ζήτημα, καθώς όπως υποστηρίζει η τραπεζική ενοποίηση δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ερωτηθείς για την Κύπρο και την Ελλάδα, δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ήταν σωστές και δηλώνει βέβαιος ότι οι δυο χώρες θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση με τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: