29.5.13

ΟΟΣΑ: Ζητά από την ΕΚΤ να «τυπώσει» χρήμα...



Στο καναβάτσο η παγκόσμια οικονομία, σε τρύπα η Ελλάδα...
Μετά το ΔΝΤ ήρθε η σειρά του ΟΟΣΑ να χτυπήσει “καμπάνες” κινδύνου υποχώρησης στην παγκόσμια οικονομία που δεν καταφέρνει να...
διατηρήσει αναπτυξιακή δυναμική, χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις του. Απογοητεύουν οι προβλέψεις για ευρωζώνη και Ελλάδα, που συγκρούονται με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ επηρεάζουν ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία. Ζητά από την ΕΚΤ να «τυπώσει» χρήμα και να προσφέρει αρνητικά επιτόκια
  Περίπου 6 χρόνια από το τέλος της φούσκας (ακινήτων και πιστώσεων) που έστειλε τον πλανήτη στη Μεγάλη Ύφεση, οι οικονομίες τρεκλίζουν ξανά παρά τον πακτωλό χρήματος που πρόσφεραν τα κράτη για να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα από την κατάρρευση.
Στην εξαμηνιαία του έκθεση, ο ΟΟΣΑ ρίχνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3,1% από 3,4% προηγουμένως και σε 4% για το 2014 από 4,2%.
Στις ΗΠΑ χαμηλώνει τον πήχυ για φέτος στο 1,9% από 2% και προβλέπει 2,8% τον επόμενο χρόνο και θεωρεί πως θα είναι η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.
“Τυπώστε" χρήμα
Για την ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο χρόνο. Η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη πρόβλεψη. Εκτιμά πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,6% το 2013, έναντι μείωση 0,1% που έλεγε πριν 6μηνες ο ΟΟΣΑ . Επιστροφή σε ανάπτυξη 1,1% προβλέπεται τον επόμενο χρόνο.
Ο ΟΟΣΑ αξιώνει μεγαλύτερη δράση από την κεντρική τράπεζα πέρα από τη μείωση των επιτοκίων.
Η ευρωζώνη στη λακκούβα της ύφεσης Η ευρωζώνη στη λακκούβα της ύφεσης Στη σχετική έκθεσή του ο οργανισμός σημειώνει ότι η Ευρωζώνη μαστίζεται από την πλέον μακροχρόνια οικονομική κρίση από την ίδρυσή της το 1999, αναμένοντας την ανάκαμψη σχεδόν ένα χρόνο μετά τις «παρεμβάσεις» της ΕΚΤ για τη διάσωσή της.
Μάλιστα, στις προτάσεις του ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνουν ακόμα και το πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE-"εκτύπωση" χρήματος) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Carlo Padoan μίλησε στο Reuters για επιθετικές λύσεις και για ένα QE προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Ευρωζώνης.
Ο ΟΟΣΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει ξανά την ευρωζώνη με “τολμηρά βήματα” πέρα από τη μείωση επιτοκίων. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε φρικτή θέση. Νομίζουμε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να συζητήσει πιο επιθετικές επιλογές. Θα το αποκαλούσαμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης»
Για τη Γερμανία μειώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης σε 0,4%, από 0,6% πριν 6 μήνες, ενώ για τη Γαλλία εκτιμά πτώση του ΑΕΠ κατά 0.3%, έναντι ανόδου 0,3% που περίμενε το Νοέμβριο.
Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει το αναπτυξιακό χάσμα εντός της ευρωζώνης: «Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ανησυχούμε ότι ίσως υπάρξει εφησυχασμός. Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος που εμφανίζεται στην Ευρώπη».
Ο ΟΟΣΑ ρίχνει επίσης τις προβλέψεις ανάπτυξης της Κίνας στο 7,8% από 8,5% κοντά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Ελλάδα
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα κάνουν λόγο για 7ο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Εκτιμά πτώση του ΑΕΠ 4,8% το 2013 και περαιτέρω μείωση (με μικρότερο ρυθμό) κατά 1,2% το 2014.
Σημειώνεται πως η Κομισιόν (και ΤτΕ) προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 κατά 0,6% . Για το έλλειμμα προβλέπει να φτάσει το 4,1% το 2013 και 3,5% το 2014.
Η επιστροφή στις αγορές πάει στις ελληνικές καλένδες για τον ΟΟΣΑ, ενώ η βαθιά ύφεση ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα κουρέματα χρέους ή έκτακτο δανεισμό.

enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: