29.5.13

Πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη στα Χανιά, την Κυπαρισσία και την Αρεόπολη...


Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε, μετά τα μεσάνυχτα, η περιοχή των Χανίων, καθώς οι ...
νότιοι άνεμοι που έπνεαν με ένταση μέχρι και 10 μποφόρ αποδείχτηκαν «εμπρηστές».
Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές Βαμβακόπουλο του δήμου Χανίων, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά και Βουκολιές, κινητοποιώντας το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων από τα Χανιά, που ενισχύθηκαν από δυνάμεις και από την υπόλοιπη Κρήτη.

Το μεγαλύτερο μέτωπο στο οποίο μέχρι και το πρωί βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στο Βαμβακόπουλο.

Η περιοχή είναι αστική και η φωτιά που εκδηλώθηκε απείλησε σπίτια, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές έχουν υποστεί βιοτεχνικές μονάδες.

Τη μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν μαζί με τους πυροσβέστες -κάτω από δύσκολες συνθήκες- και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και πυκνοί καπνοί «σκέπαζαν»το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες φλόγες «ξεπήδησαν» από καλαμιώνες

Οι πυρκαγιές στα Μεγάλα Χωράφια, τα Κεραμειά και τις Βουκολιές ήταν δασικές και τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο και στα τρία σημεία παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Αυτή την ώρα, το κύριο βάρος έχει πέσει στην περιοχή του Βαμβακοπούλου όπου γίνεται προσπάθεια να σβήσουν όλες οι εστίες ενώ ανασταλτικός παράγοντας είναι οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας των Χανίων δήλωσε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα, ωστόσο η εικόνα είναι τώρα λίγο καλύτερη.

Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Βαμβακόπουλο, όπου έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και κάποιες βιοτεχνίες.

Στην Κυπαρισσία, η φωτιά είναι κοντά στην εθνική οδό που ενώνει την πόλη με τα Φιλιατρά. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 19 πυροσβεστικά οχήματα με 38 πυροσβέστες.

Η τρίτη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Τριανταφυλλιά του δήμου ανατολικής Μάνης στην Αρεόπολη, όπου επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε αγροτική έκταση στο νησί της Πάρου. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε καθώς στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

Η πυροσβεστική δύναμη του νησιού επιχείρησε στα δυο μέτωπα της πυρκαγιάς στην θέση Πούντα και στις θέσεις Κάμπος και Γλυσίδια, με πέντε οχήματα και συνολικά 15 πυροσβέστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: