27.5.13

«Σταυροφορία» για την ανεργία των νέων εν όψει της συνόδου...

Σε πρώτο θέμα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, στις 28-29 Ιουνίου, αναγάγει την ανεργία των νέων, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος ζητεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν από κοινού όλα τα μέσα που...
υπάρχουν, κοινοτικά και εθνικά, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κοινωνικό αυτό φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μάλιστα, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ έκανε και κάτι που δεν συνηθίζει, προκειμένου να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία του, στέλνοντας επιστολή στους 27 ηγέτες ένα και πλέον μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής. Για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα, όπως αναφέρει στην επιστολή.

«Τον Ιούνιο, θα ήθελα να θέσουμε την καταπολέμηση της ανεργίας ψηλά στην ατζέντα μας γιατί ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε., ιδιαίτερα των νέων, βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις χώρες-μέλη», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Βαν Ρόμπεϊ. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου θα είναι μια ευκαιρία για να καταβάλουμε προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα γύρω από ένα κοινό στόχο: να δώσουμε κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στην εργασία ή την εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από ορισμένες χώρες και ηγέτες, όπως η υπό διαμόρφωση γαλλογερμανική πρόταση που θα κατατεθεί στη σύνοδο, αλλά και αυτή της καγκελαρίου Μέρκελ να διοργανώσει διάσκεψη στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο για την ανεργία των νέων.

Τα συνολικά ποσοστά απασχόλησης για τους νέους παρουσίασαν πτώση κατά σχεδόν πέντε εκατοστιαίες μονάδες κατά τα τελευταία τέσσερα έτη (από 37,3% σε 32,8%) - τριπλάσια από τους ενήλικους.
Η κ.Μέρκελ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί σε «απίστευτο» επίπεδο που προϋποθέτει τη λήψη έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την κ.Μέρκελ, η Γερμανία συντονίζει τις προσπάθειές της με αυτές των εταίρων της, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα δαπανηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 6 δισ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της Ε.Ε., από τη στιγμή που η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% σε ορισμένες χώρες. «Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Δεν ζούμε σε μία φτωχή ήπειρο και θα πρέπει να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε. που συναντώνται στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου δεν πρόκειται να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δαπάνες πέραν των 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η «σταυροφορία» που θέλει να ξεκινήσει ο κ. Βαν Ρόμπει υπό την πίεση πολλών χωρών, κυρίως του νότου της Ευρωζώνης όπου η ανεργία των νέων είναι πιο έντονη εξαιτίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής λιτότητας, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ωστόσο το πρόβλημα σήμερα είναι τόσο έντονο που τα υπάρχοντα κοινοτικά εργαλεία δεν επαρκούν. Θα χρειαστούν δηλαδή πρόσθετες πρωτοβουλίες και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται αυτή την περίοδο οι κοινοτικοί αξιωματούχοι...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: