19.5.13

Δημοτικές εκλογές στην Κροατία σήμερα...



Οι Κροάτες ψηφίζουν σήμερα στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες αποτελεούν ένα τεστ για την κεντροαριστερή κυβέρνηση και την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει, έξι εβδομάδες πριν από την ένταξη αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στην...
Ευρωπαϊκή Ένωση.



Το κύριο στοίχημα αυτών των εκλογών για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς είναι η δημαρχία της πρωτεύουσας, την οποία ωστόσο θα μπορούσε να κερδίσει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος, λαϊκιστής δήμαρχος Μίλαν Μπάντιτς.



Ο Μίλαν Μπάντιτς είναι δήμαρχος του Ζάγκρεμπ από το 2000 με μια μόνο διακοπή τριών ετών, από το 2002 ως το 2005.



Ο Μπάντιτς, τον οποίο τα κροατικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν συχνά με υποθέσεις διαφθοράς, είναι ένας πρώην αξιωματούχος του SDP. Διαγράφηκε από το κόμμα το 2009, όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις προεδρικές εκλογές.



Οι αναλυτές εκτιμούν πως μια ήττα στο Ζάγκρεμπ θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τον Μιλάνοβιτς, μόλις ένα μήνα μετά την αποτυχία του να κερδίσει τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.



Κατά τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο, ένας συνασπισμός γύρω από τους συντηρητικούς της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Κοινότητας (HDZ) κέρδισε τις έξι από τις δώδεκα έδρες που θα έχει η Κροατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την ένταξή της στην ΕΕ, την 1η Ιουλίου, ενώ ο συνασπισμός που σχηματίσθηκε γύρω από το SDP κέρδισε πέντε από τις έδρες αυτές.



Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 9.500 δημάρχους και μέλη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.



Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.



ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: