23.5.13

Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα δεδουλευμένα ζητά η ΠΕΝΕΝ...

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητά η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καταγγέλλοντας τη συστηματική καθυστέρηση της καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών στους ναυτικούς από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, που φθάνουν έως και...
τους 7 μήνες, παρά τις δεσμεύσεις για την καταβολή τους σε δόσεις στην τελευταία απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε προβεί σε δεκάδες καταγγελίες για το πρόβλημα αυτό -όπως και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ναυτεργατών- προς όλες τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες χωρίς ωστόσο να υπάρχει ως τώρα ουσιαστικό αποτέλεσμα», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ, η οποία καλεί τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν και να καταλογίσουν ευθύνες.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, αν κάποιος πλοιοκτήτης καθυστερήσει να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει σε πληρώματα, τότε οι ναυτικοί έχουν το δικαίωμα μετά από καταγγελία στο τοπικό λιμεναρχείο να προβούν σε επίσχεση εργασίας. Δηλαδή δικαιούνται να δηλώσουν, ότι διακόπτουν τις εργασίες επί του πλοίου και παραμένουν σε αυτό, έως ότου εξοφληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές.

Επίσης δίνεται το δικαίωμα στους ναυτικούς, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα από τους πλοιοκτήτες, να καταθέσουν μήνυση στο τοπικό λιμεναρχείο που βρίσκεται το πλοίο τους, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων. Αφού λάβει γνώση ο εισαγγελέας για την υπόθεση, ορίζεται τακτική δικάσιμος.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στελέχη από την ΠΝΟ, η κατάσταση που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας αλλά και ο φόβος της απόλυσης ωθούν τους εργαζόμενους ναυτικούς να μην προβαίνουν σε επίσημες καταγγελίες...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: