17.5.13

Από τις συνιστώσες στη συνισταμένη: Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο του ΣΥΡΙΖΑ...


Ξεκινάει το Σάββατο η πιο ενδιαφέρουσα ίσως Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από τότε που το κόμμα σημείωσε την ιστορική και ραγδαία εκλογική του άνοδο. Οπως έχει διαμηνυθεί από την...


πλευρά της πλειοψηφίας και δια του Αλέξη Τσίπρα, ο τελικός στόχος είναι «να γίνει πράξη ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ιουλίου. «Δεν θέλουμε κόμματα μέσα στο κόμμα, αλλά να περάσουμε από τις συνιστώσες στην κοινή συνισταμένη» έχει πει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Το σχέδιο της ενοποίησης ωστόσο συναντά αντιδράσεις από τις περισσότερες συνιστώσες, και από όσες εντάσσονται στη «σφαίρα επιρροής» της πλειοψηφίας. Συνιστώσες όπως η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» έως την οριστική διάλυσή τους, ενώ κάθετα αντίθετοι είναι οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου, η ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου, η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά και άλλες.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η «παράδοση» σε όλες τις συνιστώσες και τάσεις των κειμένων που θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή με το κείμενο του Καταστατικού. Εκτός από αυτό, υπάρχει ο Κανονισμός Προσυνεδριακών Διαδικασιών καθώς και η Διακήρυξη Αρχών και Θέσεων του κόμματος.

Σε ότι αφορά το Ιδρυτικό Συνέδριο, αυτό θα γίνει 11-14 Ιουλίου 2013 στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο, ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος θα ξεκινήσει το επόμενο Σάββατο. Για την εγγραφή νέων μελών υπάρχουν δύο προτάσεις (θα αποφασίσει η Κ.Ε): να εγγραφούν μέχρι 10 Ιουνίου ή έως 27 Μαΐου.

Για τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων του Συνεδρίου επίσης υπάρχουν δύο προτάσεις: να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο (και να υπάρχει ξεχωριστό μόνο εάν έχει κατατεθεί κείμενο πολιτικών θέσεων έως την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών), ή να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο και δίπλα στο όνομα ο υποψήφιος να γράφει σε παρένθεση το πολιτικό ρεύμα-τάση στην οποία ανήκει.

Σε ότι αφορά τις εκλογές στα όργανα αλλά και τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ της ενιαίας λίστας, δηλαδή να μην καταγράφεται η τάση, ή η συνιστώσα στην οποία ανήκει ο υποψήφιος. Η πρόταση αυτή ήδη προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από την πλευρά της μειοψηφίας (Π. Λαφάζάνης)...

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: