3.5.13

Διαμαρτυρία της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ σε καναδική εφημερίδα...


Με σκληρή επιστολή απάντησε το καναδικό παράρτημα της ελληνομαερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ στην εφημερίδα «National Post» και σε άρθρο του δημοσιογράφου Τρίστεν Χόπερ σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ στον Καναδά.

Ο...
Τρίστεν Χόπερ αναφέρεται στο ιστορικό της διαμάχης με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας και στη συνέχεια αναφέρει την ΠΓΔΜ ως χώρα «στην οποία είχε τη βάση του ο κατακτητής Μέγας Αλέξανδρος».

Η ΑΧΕΠΑ χρησιμοποιώντας ως βάση των επιχειρημάτων της την επιστολή που απέστειλαν 373 ερευνητές των κλασικών σπουδών στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα το 2009 παραθέτει: «Δεν αντιλαμβανόμαστε πώς οι νέοι κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας, που ομιλούν τη σλαβική γλώσσα, μια γλώσσα που ήρθε στη Βαλκανική έναν αιώνα αφότου πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, μπορούν να τον επικαλούνται ως εθνικό τους ήρωα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αναμφισβήτητα Έλληνας. Ο προπάππους του, Αλέξανδρος ο 1ος, είχε λάβει μέρος στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μόνο Έλληνες είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν».

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΑΧΕΠΑ, σχετικά με το θέμα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ έχει ακολουθήσει μια πολιτική ακραίου εθνικισμού και προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας καταπατώντας την ενδιάμεση συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών. Η επιστολή της ΑΧΕΠΑ καταλήγει ότι, παρότι η ΠΓΔΜ δεν ενστερνίζονται πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων στη χώρα, φτάνοντας τα 12,3 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012.

Την επιστολή εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ υπογράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης στον Καναδά, Γιώργος Βάσιλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: