26.5.13

Βενιζέλος: Ξεπεράστηκε το μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων...


Σήμερα χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, πραγματική εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς ούτε οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι αρκετές για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.

«Δεν θέλω να σκεφθώ τι θα συνέβαινε αν η χώρα...


χρεοκοπούσε ή αν η χώρα έφευγε από το ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας κατά τη συνάντηση που είχε στη Χαλκίδα, τόπο καταγωγής του, με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Ο κ. Βενιζέλος άρχισε από τη Χαλκίδα έναν γύρο περιοδειών σε όλη τη χώρα, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των περιφερειακών οργάνων του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι τώρα μπορεί να μιλάμε για την απώλεια του 30% και τη διάσωση του 70%, αλλά αν είχαμε φθάσει στη χρεοκοπία θα μιλούσαμε για απώλειες του 80% και διάσωση του 20%.

Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η χώρα θα κάνει τη μεγάλη στροφή, θα πάει καλύτερα». Κι αυτό, όπως ανέφερε, γιατί «η Ευρώπη είναι αναγκασμένη, από ένα σημείο και μετά, να αντιδράσει πολιτικά», καθώς «βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη απειλή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δημοσιονομικά ή χρηματοοικονομικά εργαλεία, αλλά χρειάζονται και άλλου τύπου αλλαγές».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και σε ορισμένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικότερα στις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τις Τράπεζες.

Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ ήθελε πολύ πιο ευέλικτες και έξυπνες ρυθμίσεις, οι οποίες δεν έγιναν και γι αυτό προτίθεται να επανέλθει στο θέμα, ώστε να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στις Τράπεζες τόνισε ότι αυτές, πλέον ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (το 90% του κεφαλαίου τους) μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανεξάρτητα ποιος ασκεί τη διοίκηση.

Πρέπει, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι Τράπεζες να μη χρειαστούν περισσότερα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να μπορούν να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις, «να αλλάξουν», όπως είπε, «τα επίπεδα ρευστότητας και να υπάρξει χρηματοδότηση». Κατά την εκτίμησή του μπορούν να γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές ρυθμίσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαγραφούν δάνεια, διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε επίσης ότι «οι Τράπεζες από μόνες τους θα πάνε σε ένα επίπεδο ρυθμίσεων καλύτερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και αυτό που υπάρχει, στην πραγματικότητα για τις υπερχρεωμένες μικρές επιχειρήσεις».

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς που απορρόφησε την ΑΤΕ, εκτίμησε ότι, εκ των πραγμάτων, «θα κάνει πιστωτική επέκταση, θα δώσει νέα δάνεια στους αγρότες και μάλιστα θα δώσει με μεγάλη ευκολία καλλιεργητικά μικροδάνεια». Και πρόσθεσε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει γνωρίζει ότι «οι ρυθμίσεις θα είναι γενναίες και νέα δάνεια θα χορηγηθούν».

Απαντώντας σχετικά με το θέμα της αδυναμίας να πάρουν οι επιχειρήσεις φορολογική ενημερότητα, που του ετέθη από τους φορείς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «μπορεί να υπάρχει ένας ειδικός τύπος φορολογικής ενημερότητας για τη δανειοδότηση».

Αναφέρθηκε και στις υποδομές τονίζοντας ότι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι αρκετά και σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση που έγινε για την ΚΑΠ «υπάρχει ένα συνολικό πακέτο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, τώρα που έχει το μεγάλο πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας».

Επίσης αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και τα εμπόδια που φέρνει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκή κατάσταση» από τη μια να σε πιέζει η Ένωση να κάνεις διάφορα πράγματα και από την άλλη να σε παρεμποδίζει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Κάτι ανάλογο, όπως είπε, συμβαίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες οι εταίροι «μας λένε είστε υποχρεωμένοι να προχωρήσετε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όταν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν μέσα τους ένα πρόβλημα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων».

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας, γενικότερα, για θέματα οικονομίας, αναφέρθηκε στη θετική πορεία που σημειώνει, υπογράμμισε, όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιτόκια, που φέρνουν αθέμιτο ανταγωνισμό για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κι εξήγησε γιατί «προτιμάμε να παίρνουμε το δάνειο (σ.σ. από τον μηχανισμό στήριξης) και δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές. Όπως εξήγησε «είναι άλλο να δανείζεσαι, αυτή τη στιγμή, με 2,2% και άλλο να βγεις και να ζητάς το 6% ή το 7%». Είναι καλύτερα, είπε να λύσεις το πρόβλημα στη βάση του, αντί να νομίζεις ότι είσαι κυρίαρχος και ελεύθερος όταν υποθηκεύεις την επόμενη γενιά.

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σήμερα χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, πραγματική εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, καθώς ούτε και οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι αρκετές για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα. «Το παλαιό σχήμα των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει οριστικά ξεπεραστεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα είναι μια μακρά πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε, υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο «πρέπει να είναι ένα κατά κυριολεξία εθνικό πρόγραμμα»...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: