9.5.13

Σήμερα αποφασίζει η ΟΛΜΕ για τις κινητοποιήσεις στις πανελλαδικές...

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη η Ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για να αποφασίσει αν θα εισηγηθεί κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ θα ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ. Σύμφωνα με..
. δηλώσεις μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ στον ΣΚΑΪ, η εισήγηση της Ομοσπονδίας αναμένεται να είναι απεργία διαρκείας και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών. Οι απαιτούμενες διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου, μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, κάτι που προκαλεί την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους.

Η συνάντηση που είχε την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Ως εκ τούτου, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη, ενώ τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η απόφαση για την αύξηση των διδακτικών ωρών είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος ελήφθη με δεδομένη την ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολεία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο υπουργός Παιδείας:

• Απέρριψε το αίτημα περί αναστολής των υποχρεωτικών μεταθέσεων και αντέτεινε ότι με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία σήμερα έχουν οργανική θέση. Επίσης, οι μετακινήσεις θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια.

• Ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι την επόμενη σχολική χρονιά εκτός από τις 2.500 προσλήψεις αναπληρωτών με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, θα γίνουν επιπλέον 3.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και άλλες 3.000 προσλήψεις στο ολοήμερο γυμνάσιο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά. Συνολικά 8.500 και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.

- Ανακοίνωσε ότι με νόμο ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 28 (25+10%), διότι σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που συστήνουν τμήματα με 30 μαθητές.

• Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και από τον αρμόδιο υπουργό Αντ. Μανιτάκη να μην ισχύσει το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου.

«Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην βάρβαρη πολιτική για τον εκπαιδευτικό» είπε στον ΣΚΑΪ ο γγ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.

Σημείωσε ότι δεν υπήρχε καμία θετική εξέλιξη στην συνάντηση παρά μόνο γενικολογίες ότι δεν θα μετακινηθούν ή απολυθούν πολλοί εκπαιδευτικοί. Ανέφερε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο κλάδος.

Το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη έκανε από την πλευρά της λόγο στον ΣΚΑΪ για διάλυση της εκπαίδευσης. «Τον χρόνο τον κινητοποιήσεων τον επέλεξε το υπουργείο τη χρονική στιγμή που ανακοίνωσε τις αποφάσεις του (...) θεωρούμε ότι διαλύεται το δημόσιο σχολείο θα εισηγηθούμε απεργία διάρκειας στον κλάδο γιατί ο κλάδος πρέπει να προασπίσει την εργασία του, τις εργασιακές του σχέσεις το δημόσιο σχολείο» υποστήριξε.

Μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η αύξηση του ωραρίου σημαίνει έμμεση μείωση κατά 10% του μισθού των καθηγητών, ενώ τουλάχιστον 4 χιλιάδες καθηγητές θα μετακινηθούν ανά την Ελλάδα, χάνοντας την οργανική τους θέση και άρα τα δικαιώματα τους.

Οι αντιδράσεις

Αποστάσεις από τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας τηρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα. Πάντως τονίζει ότι οι καθηγητές δεν πρέπει να οδηγηθούν σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές.

Προβληματικό χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ το μέτρο της αύξησης του ωραρίου, καθώς όπως αναφέρει θα δημιουργήσει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα χρειαστεί να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο, της ίδιας ή και διαφορετικής περιφέρειας.

Αντιδρά στο ενδεχόμενο απεργίας στις Πανελλαδικές το ΠΑΜΕ και καταγγέλλει την ηγεσία της ΟΛΜΕ ότι παίζει πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες του κλάδου. Προτείνει 48ωρη απεργία, πριν τις Πανελλαδικές, στις 14 και 15 Μάιου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: