23.5.13

Διεθνής Αμνηστία: Δραματική αύξηση του ρατσισμού στην Ελλάδα...



Εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο κακομεταχείρισης καθώς οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κι επικεντρώνονται αντ' αυτού στην...
φρούρηση των συνόρων των κρατών τους, κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

«Η αποτυχία να αντιμετωπιστούν οι συγκρούσεις με αποτελεσματικό τρόπο δημιουργεί μια παγκόσμια κατώτερη τάξη», σχολίασε η γενική γραμματέας της οργάνωσης Σελίλ Σέτι.

Η Αμνηστία σημειώνει πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο αυξάνονται, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από συγκρούσεις και διωγμούς ή μεταναστεύουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή ή δουλειά.

Οι συγκρούσεις στη Συρία, στο Μαλί, στο Σουδάν και στη ΛΔ Κονγκό κι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔ Κορέας οδήγησαν να καταγραφεί ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και αναζητούν ασφαλέστερες χώρες, ανέφερε η ΜΚΟ.

Η οργάνωση επέκρινε την «απραξία» της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τη Συρία, όπου κατήγγειλε πως τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες συνεχίζουν να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο κόσμος απλά παρακολουθούσε ενώ ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας συνέχιζαν να πραγματοποιούν αδιακρίτως και με στοχευμένο τρόπο επιθέσεις εναντίον αμάχων, να εξαφανίζουν (σ.σ. πολίτες), να βασανίζουν και να προχωρούν σε εξωδικαστικές εκτελέσεις όσων θεωρούν ότι αντιτίθενται στην κυβέρνηση, ενώ οι ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να κρατούν ομήρους και να προβαίνουν σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και βασανιστήρια, σε μικρότερη κλίμακα», επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2011 ως ένα ειρηνικό κίνημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης.

Αυτοί που είναι αρκετά τυχεροί και καταφέρνουν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τους διωγμούς συχνά καταλήγουν να βρεθούν στο περιθώριο των κοινωνιών των χωρών υποδοχής, λόγω και της λαϊκιστικής ρητορικής που τροφοδοτεί την ξενοφοβία κι εντείνει τον κίνδυνο βίας εναντίον των μεταναστών, σημείωσε η Σέτι.

«Τα δικαιώματα όσων εγκαταλείπουν πεδία συγκρούσεων δεν προστατεύονται», επισήμανε η Σέτι. «Πάρα πολλές κυβερνήσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα του ελέγχου της μετανάστευσης — φθάνοντας πολύ πιο πέρα από τα θεμιτά μέτρα ελέγχου των συνόρων» τους, πρόσθεσε η ίδια.

Η Αμνηστία εκτιμά ότι σήμερα σε διεθνές επίπεδο οι μετανάστες ανέρχονται σε 214 εκατομμύρια και μεταξύ αυτών πολλοί εργάζονται υπό συνθήκες που «προσιδιάζουν σε σκλαβιά» ή «καταναγκαστικά έργα».

Η οργάνωση επέκρινε με ιδιαίτερη οξύτητα χώρες όπως η Ιταλία, διότι επέμενε να «αρνείται σε πλεούμενα γεμάτα με αφρικανούς (επίδοξους μετανάστες) που πλέουν στα ανοικτά των ιταλικών ακτών την ασφάλεια των ευρωπαϊκών ακτών (. . .) το 2012», διότι θεωρεί «ιερά κι απαραβίαστα» τα σύνορά της.

Το Χονγκ Κονγκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Κουβέιτ επίσης επικρίνονται για την αδυναμία τους να προστατεύουν τα δικαιώματα των ξένων μεταναστριών οι οποίες εργάζονται πολύ συχνά ως οικιακές βοηθοί.

Η Αμνηστία επικρίνει την Αίγυπτο όπου το 2012 τουλάχιστον οκτώ μετανάστες σκοτώθηκαν από τις αρχές ασφαλείας ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στο έδαφος του Ισραήλ. Στη Λιβύη, «χιλιάδες άνθρωποι» κρατούνται σε κέντρα υποδοχής ενόψει της απέλασής τους στα οποία επικρατούν πολύ κακές συνθήκες και καταγράφεται «υπερπληθυσμός». Ακόμα, καταγγέλλει ότι στην Ερυθραία συνεχίζεται η πολιτική οι φρουροί των συνόρων να «πυροβολούν για να σκοτώσουν» όποιον προσπαθήσει να περάσει τα σύνορα με την Αιθιοπία.

Στη Σομαλία, όπου 1,1 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε δύο δεκαετίες πολέμου, η οργάνωση επισημαίνει τις πολλαπλές αναφορές για σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών που ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς γύρω από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Στη γειτονική Κένυα, όπου έχουν προσφύγει πάνω από 468.000 άνθρωποι στον μεγαλύτερο καταυλισμό του κόσμου, το Ντανταάμπ, πάρα πολλοί εκ των προσφύγων από τη Σομαλία υφίστανται κακομεταχείριση από την αστυνομία.





Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: