9.5.13

Ερχεται το τέλος της τρόικας...



Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα» η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) η οποία έχει χειριστεί τις δανειακές συμβάσεις των χωρών που είναι στον κυκλώνα της κρίσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στην...
κρίση χρέους, δήλωσε την Τετάρτη ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Κατανοώ πλήρως το ερώτημα πότε θα δούμε το τέλος της τρόικας», υποστήριξε ο Γ. Άσμουσεν κατά την διάρκεια μιας συζήτησης με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες προσθέτοντας όμως: «Δεν θα πρότεινα να μεταβληθεί το σύστημα της τρόικας τώρα, εν μέσω της κρίσης. Στο πιο μακροπρόθεσμο μέλλον, θα συμφωνούσα να επανέλθουμε σε ένα σύστημα πλήρως βασιζόμενο στην ΕΕ».

Κατά την εκτίμηση του Άσμουσεν, «η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της ευρωζώνης το οποίο χορηγεί δάνεια, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ». Η ιδέα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα σύστημα «που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα θέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίκεντρο» της δραστηριότητας και των αποφάσεών του, υπογράμμισε, αναφερόμενος στο νομοθετικό και το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τρόικα έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της οργής των λαών της Ευρώπης, για τα μέτρα λιτότητας και την δημοσιονομική προσαρμογή που συνοδεύει τα δάνεια. Ακόμη και ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «οι άνδρες με τα μαύρα» για τις αντιπροσωπείες της.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: