27.5.13

Σερβία – Κόσοβο: «Γάμος» για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ...

Υπέγραψαν συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεών τους, με διαμεσολάβηση της ΕΕ...
Το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσσοβο, ενέκρινε εντέλει η σερβική κυβέρνηση, με τη διαμεσολάβηση βεβαίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ειδική συνεδρίαση το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η...
συμφωνία ανοίγει το δρόμο και στις δύο χώρες,για στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στιγμιότυπο από κινητοποιήσεις στο Βελιγράδι ενάντια στη συμφωνία με την Πρίστινα Στιγμιότυπο από κινητοποιήσεις στο Βελιγράδι ενάντια στη συμφωνία με την Πρίστινα
Η Σερβία ελπίζει να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου, καθώς η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελούσε προϋπόθεση στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Το Κόσσοβο, που έχει στην πλειονότητά του αλβανικό πληθυσμό, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, εννέα χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, που ουσιαστικά τερμάτισε την επικυριαρχία του Βελιγραδίου επί της Πρίστινας.

Ωστόσο, η Σερβία δεν είχε παραιτηθεί από την κάποτε αυτόνομη επαρχία της και δεν αναγνώρισε την κρατική οντότητα της Πρίστινα. Επιπλέον, στο Βόρειο Κόσοβο, όπου ζουν πολλοί Σέρβοι, στην ευρύτερη περιοχή της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, οι κρατικές δομές χρηματοδοτούνται και καθορίζονται από το Βελιγράδι. Παρά την άρνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, η Σερβία είχε συμφωνήσει να ξεκινήσει με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις διαπραγματεύσεις το 2011, που είχε στόχο την αποκατάσταση της ομαλής ζωής σε αυτήν την ταραγμένη περιφέρεια. Η ομαλοποίηση αυτή όμως, σημαίνει "παραίτηση" της Σερβίας από το βόρειο Κόσοβο, κι αυτό ήταν το βασικό "αγκάθι" στις διαπρραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η συμφωνία είναι πλέον επικυρωμένη και στα δύο κοινοβούλια. Εκκρεμεί η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσόβου, με την υπεύθυνη για το θέμα Κάθριν Άστον, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα εισέλθουν στις λεπτομέρειες της επικυρωμένης συμφωνίας.

enet.gr Ντ. Μ. - πληροφορίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: