22.5.13

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με έκθεση και συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών...

Eνα εικαστικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο που πλαισιώνεται με δύο συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου με μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του μεγάλου έλληνα δημιουργού παρουσιάζει το Megaron Plus.

Με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των...
εικόνων», 14 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν με τον φιλμικό κόσμο, τους μύθους και τα μοτίβα του αξέχαστου κινηματογραφιστή. Η επιμέλεια της έκθεσης που περιέχει ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις είναι του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Ψυχοπαίδη.

«Σε αυτό το εικαστικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο καταγράφεται με δόκιμο, ζωντανό και σύγχρονο εικαστικό λόγο ένας διαχρονικός διάλογος των τεχνών
- αυτή τη φορά είναι στα χέρια της νέας γενιάς των δημιουργών να καταθέσουν ένα φόρο τιμής σε έναν κατ’ εξοχήν εικαστικό κινηματογραφιστή» σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Πρόκειται, όπως λέει, για «ένα μεγάλο στοίχημα για τους ίδιους τους του καλλιτέχνες και μια πρόκληση, αλλά και μια θαρραλέα ανίχνευση και χαρτογράφηση του άυλου χώρου που συνδέει την εικαστική ποίηση του κινηματογράφου και τις φιλμικές αναφορές των εικαστικών μορφών».

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, αυτός ο ανήσυχος, ευαίσθητος και ανυπότακτος ποιητής της κινηματογραφικής εικόνας και του υψηλού μέτρου, εμπνέει και συνοδεύει τους νέους εικαστικούς δημιουργούς σε μια καταβύθιση στη δική τους άλλη θάλασσα σε ένα βαθύ υπαρξιακό, γοητευτικό, στοχαστικό, πολύχρωμο ταξίδι στα δικά του Κύθηρα» λέει.

Αραγε πώς αποτυπώνεται εικαστικά η συνομιλία των νέων δημιουργών με τον κόσμο του σινεμά και με τους «μύθους» του Αγγελόπουλου;

«Ο εικαστικός λόγος των νέων δημιουργών υπερβαίνει τη σκόνη του χρόνου που χωρίζει αλλά και συνδέει τις διαφορετικές γενιές και συναντά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε μια κοινή περιπέτεια ζωντανής έκφρασης που ενώνει τη νεωτερική εικαστική γλώσσα με την γλώσσα της φιλμικής εικόνας. Τα εικαστικά έργα καταθέτουν εδώ του κοινούς τόπους και το ξεχωριστό βλέμμα των δημιουργών, αλλά και το μετέωρο βήμα των εικόνων, των αισθημάτων και των ιδεών που ρέουν σε ένα δημιουργικό ταξίδι χωρίς τέλος» απαντά ο σπουδαίος ζωγράφος και δάσκαλος.

Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Φουαγιέ του Ισογείου και στο χώρο του Μουσείου θα έχει είσοδο ελεύθερη για το κοινό και θα διαρκέσει από την Πέμπτη 30 Μαΐου μέχρι την Πέμπτη 20 Ιουνίου (ώρες λειτουργίας: 10.00-18.00 τις καθημερινές και το Σάββατο).

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις είναι οι: Χρήστος Δεληδήμος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Μαρούσα Παράβαλου, Αννα Καρατζά, Αλεξάνδρα Κατσορίδου, Βασίλης Παφίλης, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιάννης Σινιόρογλου, Χαράλαμπος Παπαγιάννης, Σωκράτης Φατούρος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Κυριάκος Κουσουλίδης, Νίκος Αρβανίτης και Αναστάσιος Καλιακάτσος.

Συναυλία με μουσική από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Η Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει μια επιλογή από τις περίφημες ταξιδιάρικες μελωδίες που έγραψε για τις οκτώ τελευταίες ταινίες του πρόωρα χαμένου συνοδοιπόρου της στην τέχνη, του ελληνα «ποιητή των εικόνων» Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Συμπράττουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, σολίστ-συνεργάτες της, το τζαζ τρίο Human Touch και η Δήμητρα Γαλάνη που ερμηνεύει τα τραγούδια των ταινιών.

Συνοδοιπόροι στην τέχνη από το 1983, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2012 και η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου συνεργάστηκαν σε οκτώ ταινίες.

Η μουσική και τα τραγούδια που λειτούργησαν ως ο λόγος που άρθρωνε τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής αυτού του ανήσυχου σκηνοθέτη, παρουσιάζονται στο πλαίσιο δύο συναυλιών, την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια επιλογή από μουσικά θέματα για οκτώ ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα», «Το Λιβάδι που δακρύζει» και «Η Σκόνη του Χρόνου».

* Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210-7282.333).

Δεν υπάρχουν σχόλια: