18.5.13

Βορειοκορεατικοί πύραυλοι έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας...


"Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα (Σάββατο) το πρωί δύο τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και έναν άλλο το απόγευμα", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. "Οι τρεις πύραυλοι έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν...
θέλει να προβεί σε εικασίες για το αν επρόκειτο για κάποια δοκιμή ή για στρατιωτικά γυμνάσια.

Πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως κανένας από τους εν λόγω πυραύλους δεν έπεσε στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας.

"Μια πιο λεπτομερής ανάλυση θα απαιτηθεί, αλλά οι πύραυλοι αυτοί μπορεί να είναι εδάφους-θαλάσσης ή πύραυλοι εδάφους-εδάφους KN-02, μια τροποποιημένη εκδοχή του πυραύλου της σοβιετικής εποχής SS-21, που έχει βεληνεκές περίπου 120 χιλιομέτρων" δήλωσε ένας αξιωματούχος της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Yonhap.

Η Σεούλ επέκρινε την εκτόξευση του πυραύλου αυτού, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρή πρόκληση".

"Η διεθνής κοινότητα θα επιβάλει πολύ αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για τη συνέχιση των παράλογων προκλησεών της" δήλωσε ο Μιν Χιούν Τζόο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Saenuri, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι εκτοξεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά τα κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα και χαρακτηρίσθηκαν από τη Βόρεια Κορέα "αδικαιολόγητη" πρόκληση και πολεμική προετοιμασία.

Ο Βορράς διενεργεί πυραυλικές δοκιμές μικρού βεληνεκούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιώντας βλήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφος του Νότου, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η ενέργεια του Σαββάτου συνιστά επανακλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κρίση έδειχνε να βαίνει προς εκτόνωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: