4.5.13

Εσωτερικός εχθρός τα ΜΜΕ...




Δόκτορα Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ θυμίζει η στάση της ηγεσί­ας του υπουργείου Προστασί­ας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. τελευταία όσον αφορά την αντιμετώπι­ση των εκπροσώπων των ΜΜΕ:



- Από τη μια, έχουμε την...
προσπάθεια του νέου αττικάρχη, υποστράτηγου Κων­σταντίνου Μιχαιρίνα, για την όσο το δυ­νατόν πληρέστερη ενημέρωση τεχνικών και δημοσιογράφων στην κάλυψη του αστυνομικού ρεπορτάζ.



- Από την άλλη, την προκλητική στάση που επέδειξε πρόσφατα ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ απέναντι στον πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) Μάριο Λώλο και τη φω­τορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη κατά τη συμβολική κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από μέλη αριστερών οργανώσεων σε έν­δειξη συμπαράστασης στην ιστοσελίδα Indymedia Athens.



Ταυτόχρονα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΣΥΑ) φρόντισε να θυμίσει μαύρες εποχές. Με μια απίστευ­του ύφους ανακοίνωση, σχεδόν ζητά­ει από το σύνολο των δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών της τηλεό­ρασης να καταθέτουν... πιστοποιητικό φρονημάτων κάθε φορά που θα καλού­νται να καλύψουν μια διαδήλωση ή ένα συμβάν του αστυνομικού δελτίου.



Προφανώς, εμπνεόμενοι από το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του αλή­στου μνήμης Γεωργίου Παπαδόπουλου και των υμνητών του της Χρυσής Αυγής, οι... συνδικαλιστές αστυνομικοί της Αττι­κής αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα εξής εκπληκτικά:



«Αλήθεια, ποιος έχει δώσει το δικαί­ωμα στον οποιοδήποτε φωτορεπόρτερ να φωτογραφίζει και να δημοσιοποιεί όπου και όποτε θέλει πρόσωπα χωρίς την άδειά τους.



Από πότε ισχύει ότι οι φωτορεπόρ­τερ δεν υποχρεούνται να υπόκεινται σε Αστυνομικό έλεγχο; Μήπως τους εξαιρεί ο Νόμος; Μήπως διαφέρουν σε κάτι από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες;



Είναι προφανές ότι Αστυνομικό έλεγ­χο κάνουν σύμφωνα με τον Νόμο οι Αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ, άρα αστόχησαν στο να ζητήσουν τα στοι­χεία του επικεφαλής της διμοιρίας.



Η προτροπή τους προς τον Υπουρ­γό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να καταδικάσει το “απαράδεκτο γεγονός” του Αστυνομικού ελέγχου μας αφήνει παγερά αδιάφορους.



Τέλος ας γνωρίζουν ότι τα περί Δημο­κρατίας τα χορτάσαμε καθώς και τα επί 35 χρόνια μεγάλα λόγια. Τη Δημοκρατία τη στηρίζουμε καθημερινά με το αίμα μας και όχι με ανέξοδες κορώνες».



Ξεπερνώντας το ότι οι αυτοαποκα­λούμενοι «υπηρέτες του νόμου» απαξι­ώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα, με τα όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα... «νέα ήθη» που υποτίθεται ότι εφαρμόζει από το περασμένο καλοκαίρι στο υπουρ­γείο Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Νίκος Δένδιας.



Αναφερόμαστε φυσικά στο περιβό­ητο τεχνικό συνεργείο του γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., που υποκαθιστώντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ καταγρά­φει «καρέ - καρέ» τις επιχειρήσεις του «Ξένιου Δία» στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Τα εκτεθειμένα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων μετα­ναστών και προσφύγων δεν αποτελούν άραγε καταπάτηση του νόμου και του Συντάγματος;



Ας απαντήσουν επίσης οι εκπρόσωποι του νόμου: Από πότε απαγορεύεται η λή­ψη φωτογραφιών και πλάνων σε δημό­σιο δρόμο;



Εκτός αν η στοχευμένη «έκρηξη αγα­νάκτησης» του διμοιρίτη των ΜΑΤ εναντί­ον του Λώλου και της Μπόλαρη οφείλε­ται στο ότι οι δύο έμπειροι και καταξιω­μένοι στον χώρο τους φωτορεπόρτερ κι­νήθηκαν νομικά εις βάρος των αστυνομι­κών που τους έστειλαν άγρια δαρμένους στο νοσοκομείο ενώ κάλυπταν διαδηλώ­σεις στο κέντρο της Αθήνας.



Φιλτράρουν την ενημέρωση



Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην περίπτωση του τραυματισμού του δη­μοσιογράφου του Newsbomb Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από βόμβες κρότου - λάμψης που πέταξαν αστυνομικοί των ΜΑΤ, ή στην αντίστοιχη περίπτωση τραυματισμού του δημοσιογρά­φου του Alter Θοδωρή Παναγιωτίδη, όπου ο κατηγορούμενος αστυ­νομικός αθωώθηκε κατά πλειοψηφία στο δικαστήριο με το σκεπτικό πως ο «δημοσιογράφος θα έπρεπε να μην βρίσκεται στην καρδιά των επεισοδίων». Δηλαδή να μην ασκεί το ίδιο το επάγγελμά του...



Όσον αφορά το φιλτράρισμα της ενημέρωσης, το οποίο επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποτελεί τη συστημα­τική άρνηση χορήγησης άδειας στα επανειλημμένα αιτήματα των δη­μοσιογράφων για ρεπορτάζ στα κέντρα κράτησης μεταναστών.



Μάρτυρας απόπειρας χειραγώγησης έγινε πρόσφατα και δημοσιο­γράφος μεγάλης καθημερινής εφημερίδας, όταν στη διάρκεια συνέ­ντευξης με ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. – κατόπιν σχετικής άδειας από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας – έμεινε έκπληκτη όταν είδε γυναίκα αστυνομικό του γραφείου Τύπου να καταγράφει με μα-γνητοφωνάκι τη συνομιλία!



Όλα τα παραπάνω σαφέστατα δεν συμβάλλουν στην ενημέρωση χωρίς στεγανά, την οποία ευαγγελίζεται και επιχειρεί να περάσει στις τάξεις του Σώματος ο νέος αττικάρχης. Παράλληλα όμως θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα ενός σκοτεινού παρελθόντος, των οποίων πρωταρχικό μέλημα ήταν η χειραγώγηση της ενημέρωσης και των εκ­προσώπων της.


"topontiki.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια: