19.5.13

Στο Συνέδριο οι τελικές αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ...


Συνεχίζεται η κόντρα για τις συνιστώσες...

Με την εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα παραπομπή όλων των κρίσιμων ζητήματα και αποφάσεων για την μορφή, τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος και την διάρθρωση των εσωκομματικών συσχετισμών, στο ιδρυτικό Συνέδριο του...


προσεχούς Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΕ το απόγευμα της Κυριακής.

Με τη συζήτηση ανοιχτή και ενώ οι εκπρόσωποι της εσωκομματικής ατιπολίτευσης επαναλάμβαναν από το βήμα της ΚΕ κατηγορίες για απόπειρα του κ. Τσίπρα να ηγεμονεύσει εντός του κόμματος και για υιοθέτηση πρακτικών ξένων προς τον «πολιτικό πολιτισμό και την κουλτούρα της Αριστεράς», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη εκ νέου την Κυριακή το μεσημέρι και ζήτησε αφενός προσοχή στις δημόσιες διατυπώσεις και παρεμβάσεις, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν «οι Ηρακλείς του ριζοσπαστισμού και κάποιοι άλλοι από εμάς, που να έχουν εκχωρήσει τα πάντα στην Σοσιαλδημοκρατία» και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «είναι αδιανόητο να απαγορεύουμε να ανοίξει η συζήτηση στη βάση του κόμματος».

Επεσήμανε ότι δεν θέτει τελεσίγραφα ούτε δείχνει την πόρτα σε κανέναν και σημείωσε ότι οι συνιστώσες αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως το συνέδριο, καθώς και ότι αν το επιθυμούν μπορούν έως τότε να εκλέξουν αντιπροσώπους με ξεχωριστές λίστες. Τόνισε όμως ότι το συνέδριο θα είναι το σώμα που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και για τα δύο αυτά ζητήματα.

Πάντως, με εισήγηση του κ. Τσίπρα εγκρίθηκαν από την ΚΕ του Σαββατοκύριακου δύο σημαντικές αποφάσεις. Ειδικότερα: το μέτρο του 1 προς 10 για την εκλογή συνέδρων (κάτι που σημαίνει πως το σώμα θα είναι ευρύ, τουλάχιστον 3.000 - 3.500 άτομα) και σταυροδοσία 30%.

Κατόπιν όλων αυτών, οι ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με συνοπτικές διαδικασίες για το Καταστατικό και τις Θέσεις και αφότου η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλλε ως συμβολή στο διάλογο ένα αντιπαραθετικό κείμενο (όχι όμως με μορφή αντι-εισήγησης), ήταν καθαρά τυπικές.

Όλα παραπέμπονται σε διάλογο στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο, όπου όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει με την ισχύ της εσωκομματικής πλειοψηφίας.

Πάντως, στελέχη του περιβάλλοντος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν το απόγευμα της Κυριακής, πως στόχος του κ. Τσίπρα, με δεδομένη και την τροπή που πήρε η συνεδρίαση της ΚΕ, ήταν -και θα παραμείνει ως το συνέδριο- η αλλαγή των όρων της εσωτερικής συζήτησης, θέτοντας ως κορυφαίο ζήτημα τον ρόλο και την φυσιογνωμία του νέου κόμματος και ειδικότερα το θέμα της διακυβέρνησης, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ο υπ' αριθ. 1 στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών και ενώ από την Δευτέρα ξεκινά ουσιαστικά η τελευταία φάση του προσυνεδριακού διαλόγου, στον ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργούν δύο νέες επιτροπές: μία 13μελής για την παρακολούθηση της συζήτησης για το καταστατικό και μία 15μελής για την τελική διαμόρφωση των θέσεων του νέου κόμματος...

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: