25.5.13

Κυβερνητική δοκιμασία ο αντιρατσιστικός νόμος...


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Σε συνθήκες έντασης και πόλωσης μεταξύ του Α. Σαμαρά και των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη θα διεξαχθεί τη Δευτέρα η σύσκεψη στο Μαξίμου, σε ό,τι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
. Ο Α. Σαμαράς αναγκάστηκε να...
δεχθεί το αίτημα Βενιζέλου και Κουβέλη για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αν και επιχειρούσε όλο το τελευταίο διάστημα να κλείσει χωρίς να χρειαστεί να συζητηθεί σε σύσκεψη με τους Βενιζέλο και Κουβέλη. Η Ιπποκράτους με την Αγ. Κωνσταντίνου, την ίδια ώρα που ερίζουν για το ποιος επέβαλε τη σύσκεψη, ενώ έχουν κοινή γραμμή στο ζήτημα, κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να τους υποκαταστήσει με νόρμες που διαρρέουν οι συνεργάτες του από το Μαξίμου, βάζοντας άλλη μία φορά ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις τρεις πλευρές παραπέμπουν σε αδιέξοδο, αν και κυκλοφορεί ως σενάριο συμβιβασμού η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει την ισχύουσα νομοθεσία -την οποία επικαλείται ως επαρκή η Ν.Δ. για να αποφύγει την πολιτική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή- αλλά και κάποια στοιχεία από το σχέδιο νόμου που έχει συντάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Αποκάλυψη»

Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση πάντως συνεχίζονται, όπως η χθεσινή... αποκάλυψη ότι ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, είχε επικαλεστεί σε συζήτηση στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών το νόμο του 1979 -αυτόν που επικαλείται και η Ν.Δ. για να πείσει ότι η νομοθεσία είναι επαρκής και δεν χρειάζεται νέο νομοσχέδιο-, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει επαρκή.

Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατιστικού νομοσχεδίου εξελίσσεται σε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης. Αν κάνουν πίσω, έπειτα από τις υποχωρήσεις σε τόσα «μνημονιακά» ζητήματα, σε ένα θέμα πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα, ευνοώντας τα σχέδια Σαμαρά για την κυριαρχία του στο συντηρητικό - ακροδεξιό χώρο, δύσκολα θα μπορέσουν να εξηγήσουν τους λόγους άλλης μίας πολιτικής κωλοτούμπας, χωρίς μάλιστα να μπορούν να επικαλεστούν την πίεση της τρόικας. Αλλωστε, το ζήτημα έχει ήδη δημιουργήσει ρήγμα πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατηγορούν τον Α. Σαμαρά και τη Ν.Δ. ότι επικαλούνται νομικά και άλλα ζητήματα για να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο και να μη συζητηθεί στη Βουλή, για κομματικούς λόγους:

** Πρώτον, επειδή η διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης, ακόμα και αν προκύψουν οι βελτιώσεις που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι παραδέχονται ότι χρειάζεται με βάση τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διασπάσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε αυτήν ενυπάρχουν και υποστηρικτές και πολέμιοι του σχετικού νομοσχεδίου.

** Δεύτερον και μάλλον πιο σημαντικό, η κατηγορία που απευθύνουν στη Νέα Δημοκρατία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ότι επιχειρεί τη ματαίωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για να «κλείσει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής στη Νέα Δημοκρατία, κατά μία δεύτερη εκδοχή επειδή δεν επιθυμεί να έρθει ευθέως αντιμέτωπη με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ώστε να μην κλείσει την πόρτα ακόμα και μετεκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή -αν το εκλογικό αποτέλεσμα το επιβάλει-, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη θα ακολουθήσει πορεία «αστικοποίησης» το επόμενο διάστημα.

Θα εξηγήσει...

Ο πρωθυπουργός θα πάει στη σύσκεψη της Δευτέρας με σκοπό να επιβάλει τη ματαίωση της κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπως έχει ήδη προαναγγείλει το Μαξίμου και τα στελέχη της «ειδικής ομάδας» συνεργατών του, που συστάθηκε για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αν και είχε συμφωνήσει στην κατάθεση και ψήφιση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα εξηγήσει στους Βενιζέλο, Κουβέλη ότι η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ακόμα και αν διορθωθούν ζητήματα που δεν σχετίζονται με τη ρατσιστική και ξενοφοβική δράση της Χρυσής Αυγής και για τα οποία έχουν εκφράσει ενστάσεις κόμματα όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή θα ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώσει.

Βελτιώσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ανάγκη κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, αξιώνοντας πως οι βελτιώσεις που ζητούν πολιτικές δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. να μην εξισώνεται ο κομμουνισμός με το ναζισμό με μία απλή αναφορά «στα δύο άκρα») μπορούν να προκύψουν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Προφανώς το θέμα αφορά μόνο την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ, ούτε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Επιπλέον ο ισχύων αντιρατσιστικός νόμος του 1979 που επικαλείται η Ν.Δ. ψηφίστηκε σε μία διαφορετική εποχή από τη σημερινή και δεν καλύπτει παρά μόνο τις διακρίσεις λόγω φυλής, εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος» θα πει σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας ότι η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αποτελεί και διεθνή υποχρέωση της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επίσης δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω, με βάση τα όσα λένε συνεργάτες του. Πέραν της πολιτικής και ιδεολογικής σημασίας του θέματος, για τη ΔΗΜΑΡ τίθεται και ζήτημα στήριξης του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος είναι σε ανοικτή κόντρα με το σύστημα του Μαξίμου και ιδιαίτερα το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: