6.5.13

Αντιμέτωπη με το νεοναζιστικό της παρόν η Γερμανία..

Επί δέκα χρόνια αγνοούσαν ότι οι δολοφονίες είχαν ρατσιστικά κίνητρα...
Ξεκινά στη Γερμανία η πολυαναμενόμενη δίκη της Μπεάτε Τσέπε η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας αστυνομικού μεταξύ της περιόδου 2000-2007. Η 38χρονη είναι το μοναδικό μέλος της...
νεοναζιστικής οργάνωσης που ευθύνεται για τους δέκα θανάτους και έχει επιζήσει, καθώς τα άλλα δύο μέλη της NSU έβαλαν τέλος στη ζωή τους όταν εντοπίστηκαν από τις αρχές.
 Η ανακάλυψη της ομάδας Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα έγινε τυχαία, αφού προηγήθηκε μία δεκαετία δράσης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα μετανάστες στην Κολωνία και η ομάδα προχώρησε σε 15 ληστείες τραπεζών. "Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, η δίκη των NSU αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας" δήλωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τη Γερμανία καθώς για ακόμη μια φορά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθεί ότι υφίστανται ακροδεξιές και ρατσιστικές συμπεριφορές στη χώρα, για τις οποίες πρέπει να αναληφθεί δράση. Εκτός της 38χρονης, στο εδώλιο του κατηγορουμένου άλλοι τέσσερις ύποπτοι.

Πως οδηγήθηκαν οι αρχές στην NSU

Όλα ήρθαν στο φως μετά τις 4 Νοεμβρίου του 2001 όταν οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ (που θεωρείται ότι συνέστησαν την οργάνωση μαζί με την Μπεάτε Τσεπ) πραγματοποίησαν ληστεία τράπεζας στο Άιζεναχ. Όταν οι αρχές εντόπισαν το τροχόσπιτο στο οποίο κατέφυγαν οι δράστες, εκείνοι αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Στο όχημα, οι αρχές βρήκαν το όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί και στις 10 δολοφονίες καθώς και ένα DVD με το οποίο η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη.

Λίγο μετά το θάνατο των Μούντλος και Μπένχαρντ, καταστρέφεται από έκρηξη το σπίτι στην πόλη Τσβίκαου, όπου διέμεναν οι τρεις δράστες, πιθανότατα στην προσπάθεια της Μπ. Τσέπε να σβήσει τα ίχνη τους. Τέσσερεις μέρες αργότερα η ίδια παραδίδεται στις αρχές. Στα ερείπια του σπιτιού οι αρχές εντοπίζουν υλικό που αποδεικνύει ότι η οργάνωση ευθύνεται για τις 10 δολοφονίες από το 2000 μέχρι το 2007, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως δολοφονίες "Ντονέρ" και έως τότε οι αρχές πίστευαν ότι ίσως τα θύματα σχετίζονταν με εμπόριο ναρκωτικών. Η υπόθεση ξεκαθαρίζει και γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες επέλεγαν μετανάστες με μικρές επιχειρήσεις ή μαγαζιά που αποτελούσαν εύκολους στόχους.

Μελανά σημεία πριν τη δίκη

Δημοσιογράφοι και επισκέπτες περιμένουν την είσοδό τους στη δικαστική αίθουσα (φωτό:Reuters) Δημοσιογράφοι και επισκέπτες περιμένουν την είσοδό τους στη δικαστική αίθουσα (φωτό:Reuters) Η δίκη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Απρίλιο ωστόσο αναβλήθηκε για τρεις εβδομάδες καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το δικαστήριο του Μονάχου έπρεπε να προσφέρει θέσεις σε ξένους δημοσιογράφους προκειμένου να καλύψουν τη διαδικασία. Τελικώς δόθηκε διαπίστευση σε τέσσερις τούρκους και έναν έλληνα δημοσιογράφο να καλύψουν τη δίκη, ενώ η ακροαματική διαδικασία δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως και τις αρχές του 2014 καθώς έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς των θυμάτων αλλά και των κατηγορουμένων...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: