7.5.13

Μάριο Ντράγκι: Η υψηλή ανεργία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες διαμαρτυρίες...


Οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος δεν έχουν περιθώριο να υποχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν κάνει για να συγκρατήσουν τις οικονομίες τους, υπογράμμισε εκ νέου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε ομιλία του στη Ρώμη, εξήγησε ότι...
μόνο με βιώσιμες πολιτικές οι χώρες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, πράγμα αναγκαίο για να βγει η Ευρώπη από το σπιράλ της ύφεσης και της ανεργίας, ειδικότερα αυτής των νέων.

Όπως υπογράμμισε, σε κάποιες χώρες (που πάντως δεν κατονόμασε) η ανεργία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε «μειώνεται η πίστη των ανθρώπων στην προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής και αυτό προκαλεί τον κίνδυνο πρόκλησης ακραίων και καταστροφικών διαμαρτυριών».

Επιπλέον έκανε λόγο για την απροθυμία χωρών να αντιμετωπίσουν τις «δομικές αδυναμίες» τους.

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επέμεινε δε, σύμφωνα με το Dow Jones, στο ότι είναι κρίσιμης σημασίας για κάποιες χώρες να κάνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της γραφειοκρατίας και θα προσδώσουν ευελιξία στο περιβάλλον εργασίας η οποία μοιράζεται ίσα ανάμεσα στις γενεές.

Οι δηλώσεις Ντράγκι, που σε γενικές γραμμές, δεν ήταν πολύ διαφορετικές από τις επισημάνσεις του την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκιών της ΕΚΤ στο 0,50%, είχαν αρνητική επίπτωση για την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ με το ευρώ να υποχωρεί στο 1.3066 από το 1.3107.

Δεν υπάρχουν σχόλια: