5.5.13

Περού: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού ...

Ο υφυπουργός που είχε αναλάβει να εγγυηθεί την εφαρμογή του νόμου που προέβλεπε τη χορήγηση περισσότερων δικαιωμάτων στους ιθαγενείς του Περού παραιτήθηκε χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες της...
κυβέρνησης του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα να περιορίσει την ισχύ του νομοθετήματος αυτού, ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων, πετρελαίου και αερίου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιβάν Λανέγρα, ο οποίος επιβεβαίωσε την παραίτησή του χθες μέσω του ιστοτόπου Twitter, οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν οι κοινότητες που ομιλούν τη γλώσσα Κέτσουα σε περιοχές των Άνδεων με πλούτη στο υπέδαφος από το νόμο περί «πρότερης δημόσιας διαβούλευσης», είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πολυάριθμες πηγές.

Ο νόμος αυτός δίνει στις κοινότητες των ιθαγενών το δικαίωμα να έχουν λόγο αναφορικά με τις κρατικές συμβάσεις για την εκμετάλλευση πόρων οι οποίες τους αφορούν. Ωστόσο, το νομοθέτημα δεν τους δίνει το δικαίωμα να ασκούν βέτο.

Παρ' όλ' αυτά, οι εταιρείες της ενέργειας και των μεταλλείων σε μια από τις χώρες που κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στις εξαγωγές μετάλλων ανησύχησαν για το ενδεχόμενο το νομοθέτημα να καθυστερήσει νέα έργα.

Ο υπουργός Ορυχείων, Μεταλλείων και Ενέργειας Χόρχε Μερίνο φέρεται ότι έπεισε τον πρόεδρο Ουμάλα να εξαιρεθούν οι κοινότητες των Κέτσουα από το νόμο, διότι φοβόταν πως η ευρεία εφαρμογή του θα καθυστερούσε διάφορες επενδύσεις συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ξένες επενδύσεις στα ορυχεία και στα μεταλλεία αποτελούν έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας του Περού.
Ο Μερίνο υποστηρίζει ότι οι Κέτσουα στις Άνδεις δεν πρέπει να χαρακτηριστούν «ιθαγενείς» αλλά «χωρικοί», διότι είχαν αναμιχθεί με τους Ισπανούς κατακτητές πριν από αιώνες, συχνά έχουν επίσημα δημοτικά συμβούλια και είναι λιγότερο απομονωμένοι από τις φυλές στις Άνδεις. Ο Ουμάλα έχει κάνει δηλώσεις που απηχούν τη θέση αυτή του Μερίνο.

Δεν είναι σαφές εάν η παραίτηση του Λανέγρα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου αυτού στην περιοχή της Αμαζονίας, όπου ζουν φυλές σε εδάφη που διαθέτουν κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

«Είμαι ευγνώμων για την τιμή να υπηρετήσω τη χώρα μου και να ηγηθώ μιας τόσο δύσκολης διαδικασίας της οποίας ολοκληρώθηκε μόλις το πρώτο κεφάλαιο», έγραψε ο Λανέγρα στο Twitter.

  ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: