28.5.13

Σόιμπλε: Θα έχουμε «επανάσταση» αν υποβαθμίσουμε το κοινωνικό κράτος...


Την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μάστιγας της νεανικής ανεργίας υπογράμμισαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι προκειμένου να...
συζητήσουν ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Εμφατικότερος όλων εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε πως εάν η Ε.Ε. δεν αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την νεανική ανεργία «θα χάσει την μάχη για την ενότητα της Ευρώπης».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» απέναντι στις προτάσεις για υποβάθμιση του υψηλού επίπεδου κοινωνικού κράτους που προσφέρει η Ευρώπη στους πολίτες της, τονίζοντας πως εάν η Γηραιά Ήπειρος υιοθετήσει τα σκληρότερα στάνταρ των Ηνωμένων Πολιτειών, τότε «θα είχαμε επανάσταση, όχι την επαύριον, αλλά ακριβώς την ίδια μέρα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Σόιμπλε έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία κατηγορεί για αδικαιολόγητη ολιγωρία στην υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων που στρέφονται κατά της ανεργίας των νέων.

Σημειώνεται άλλωστε πως, στο πλαίσιο των δηλώσεων Σόιμπλε, το Βερολίνο έχει προβεί στην υπογραφή διμερών συνθηκών με την Ισπανία και την Πορτογαλία για την τόνωση της εργασίας.

«Πρέπει να διασώσουμε μία ολόκληρη γενεά νέων ανθρώπων που είναι φοβισμένοι. Έχουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά και τους έχουμε βάλει στον ‘πάγο’. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο», σχολίασε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εργασίας, Ενρίκο Τζιοβανίνι.

Η Ελλάδα είναι η «πρωταθλήτρια» της νεανικής ανεργίας, σύμφωνα με την Eurostat, με ποσοστό που υπερβαίνει το 59%.

Το υπό κατάρτιση σχέδιο

Μολονότι οι έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες για το σχέδιο παραμένουν ελάχιστες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί σημείωσαν πως μεταξύ των στόχων τους βρίσκεται η βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες δραστηριοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η δημιουργία μίας γραμμής πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρναν Χόιερ δήλωσε με νόημα: «Ας είμαστε ειλικρινής. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση, δεν υπάρχει μέγα σχέδιο».

Η γερμανική πλευρά τόνισε επίσης πως, μακροπρόθεσμα, η νεανική ανεργία θα καταπολεμηθεί με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, εξετάζεται η προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης για νέους....


Δεν υπάρχουν σχόλια: