28.5.13

Εκτεθειμένος ο Αναστασιάδης...



Στο διπλωματικό του γραφείο που αξιολόγησε ως μη σημαντικό το έγγραφο Ντάουνερ, φορτώνει την ευθύνη για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης του στους πολιτικούς αρχηγούς ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Λίγο νωρίτερα ο...
ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε δηλώσει ότι το 77σέλιδο έγγραφο με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των δύο πλευρών στις συνομιλίες από το 2008 έως το 2012 είχε δοθεί ταυτόχρονα στην ελληνοκυπριακή και τη τουρκοκυπριακή πλευρά στις 30 Απριλίου, διαψεύδοντας τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το έλαβε στις 16 Μαΐου.

Ο κ. Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση του διευκρίνισε ότι φαίνεται πως το έγγραφο όντως επιδόθηκε στο Διπλωματικό του Γραφείο στις 30 Απριλίου. Ωστόσο, όπως προσθέτει ενώπιον του ετέθη στις 16 Μαΐου, μετά από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Στη συνέχεια, η απουσία ενημέρωσής μου οφείλεται αποκλειστικά στο φόρτο εργασίας και στο γεγονός ότι από το Διπλωματικό μου Γραφείο αξιολογήθηκε ως ένα απλό έγγραφο αναφοράς και ως μη επείγον όσον αφορά την ουσία” σημειώνει προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν αποδίδει σε κανένα εκ των συνεργατών του την ευθύνη διότι θεωρεί πως ορθώς εκρίθη ότι δεν αποτελούσε έγγραφο ουσίας, αφού αναφερόταν στα πεπραγμένα της περιόδου 2008-2012.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει τέλος ότι όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα που θα διαφανεί στη συνεδρία της 15ης Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσει, με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν «όχι μόνο το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, το διορισμό συνομιλητή, τις Ομάδες Εργασίες και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της έναρξης του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών».

ΑΚΕΛ: Επιβεβαιώθηκε το ψέμα Αναστασιάδη

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως τίθεται θέμα τάξης για τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, λόγω της απόκρυψης του εγγράφου Ντάουνερ από τους ηγέτες των κομμάτων. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γ. Λουκαϊδης εξέφρασε την λύπη του γιατί με τις σημερινές δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, επιβεβαιώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είπε την αλήθεια αναφορικά με τον χρόνο παραλαβής του εγγράφου συγκλίσεων- αποκλίσεων.

Κατά τον κ. Λουκαίδη, είναι πλέον ξεκάθαρο "ότι ο κ. Αναστασιάδης απέκρυψε από την πολιτική ηγεσία την ύπαρξη του εγγράφου Ντάουνερ και μόνο όταν έγιναν οι δηλώσεις Ιζέτ Ιζτζιάν αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη του και να το αποστείλει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου".

Τέλος ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε πως η υπόθεση "πλήττει την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας και δημιουργεί σκιές για τον τρόπο που αυτός θα διαχειριστεί πολύ πιο σοβαρά εθνικά θέματα στο μέλλον".

Δεν δεσμεύομαι από τις θέσεις Χριστόφια


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε σήμερα κατηγορηματικά ότι ο όποιος νέος κύκλος συνομιλιών στο Κυπριακό δεν θα αρχίσει από το σημείο τερματισμού τους, το 2012.

Σε διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε σήμερα η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ακόμη πως ξεκαθάρισε ακόμη στον κ. Ντάουνερ πως οι όποιες προτάσεις υποβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού με κατ΄ ουδένα τρόπο δεν τον δεσμεύουν αλλά και απορρίπτονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: